Anmeldelse

Skyspejlet - Et afrikansk eventyr

Skyspejlet - Et afrikansk eventyr

Det samlede materiale er med alle dets elementer som de tidligere års ulandskalendertitler særdeles velegnet at inddrage i en flerfaglig undervisning på alle tider af skoleåret

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et af verdens frodigste lande. Sådan er det med Uganda, årets ulandskalenderland, der de fleste steder bugner af frugtbarhed fra naturens hånd. Lige bortset fra den nordøstlige del af landet, Karamoja-regionen, der danner rammen om dette års læremiddel til brug i indskoling og på mellemtrin.

Fakta:

Titel: Skyspejlet - Et afrikansk eventyr

Illustrator: Jørgen Schytte, Mikala Klubien

Type: Bog

Forlag: DanidaUdenrigsministeriet

Her - lige før ørkenen - er landskabet alt andet end grønt og frodigt, og de krigeriske, stammeopdelte og ofte bevæbnede kvægnomader afviger totalt fra resten af Ugandas befolkning. For karamojongerne betyder køerne alt - og væbnede røverier af store kvægflokke betragtes ikke som tyveri, men som en del af deres samfunds eksistensgrundlag. Børnene bruger flitsbue og pil, mens de voksne for længst har udskiftet buen med kalashnikovrifler og andre skydevåben.

Gyserforfatteren Henrik Einspor har leveret fortællingen om tiårige Esther, der som den eneste i familien går i skole. Ind imellem eventyr om slangen og regnånden hører vi om livet i landsbyen, om markedet og om mændenes plyndringstogter. En barsk historie, hvor der ikke er megen plads til sjov og hverdagsbeskrivelser.

Elevbogen kan selv læses i slutningen af 4. klasse af de fleste - og ellers er den med sine talrige fotos og illustrationer perfekt til fælles oplæsning og samtale. I sig selv giver fortællingen dog ikke eleverne stor forståelse for livet i det lille, mærkværdige afrikanske samfund - eller for den sags skyld for relationerne til deres egen verden.

Mange faglige begreber forklares ikke umiddelbart i teksten. Det er derfor efter min vurdering nødvendigt at inddrage de øvrige materialer, hvis det skal blive andet og mere end en god historie. Som underviser skal man ud fra lærervejledningen forberede forløbet grundigt for også at kunne trække tråde til tilsvarende danske forhold.

Lærervejledningen har en omfattende, faglig baggrund om Uganda og krigerfolket - og der er forslag til, hvordan der kan arbejdes med hvert enkelt kapitel i elevbogen. I aktivitetshæftet er der brugbare ideer, sange, lær at tælle på karamojong og meget mere.

Det samlede indhold suppleres af den uundværlige dvd med film fra Karamoja. Optagelserne ledsages af en fremragende speak og perfekt real-lyd. Indholdet er fra Esthers landsby, og det kommer helt tæt på hendes dagligliv, skolen og markedet.

Sideløbende udgiver Unicef Danmark et gratis materiale, der med konfliktløsning som tema også tager udgangspunkt i Karamoja, og Danmarks Radio udsender en række tv-programmer, der følger med ved køb af klassesæt.

Eleverne får en væsentlig indføring i den tredje verden set i forhold til deres egne levevilkår. På Skolebogmessen 2009 præsenteres "Skyspejlet" og de øvrige af Danidas ulandskalendermaterialers muligheder i klasselokalet.

Glædelig jul - og for dette materiale er det jul året rundt.