Leif Sort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsesmedlem i DLF Leif Sort fylder 60 år den 13. februar

Utallige gange har Leif Sort fået at vide, at det ser - ja, sort ud. Den sjoveste bemærkning om hans efternavn faldt, engang han drøftede specialundervisning for voksne med Helge Mørch, der var fuldmægtig i Amtsrådsforeningen. Det fik en ung konsulent fra Undervisningsministeriet til at bemærke: »Når Sort og Mørk taler sammen, kan det næsten kun blive en jammerdal«.

Leif Sort er født i USA. Det lå i luften, at hans danske far og amerikanske mor ville bosætte sig i Danmark. Alligevel kunne den 12-årige Leif ikke sige stort andet end »tak for mad«, da familien flyttede til Nærum. Men takket være lærere, som ikke beherskede andet end dansk, fik han styr på de danske gloser.

Leif Sort er uddannet fra Holbæk Seminarium med specialundervisning og undervisning i folkeskolens ældste klasser som linjefag. Han blev ansat på Hedegårdsskolen i Ballerup. Verden var optaget af lighed for alle. I praksis betød det, at skolen bevilgede nøjagtig samme beløb til alle elever. Mens de store normalklasser kunne opnå grupperabat hos DSB, havde Leif Sort dårligt råd til at tage S-toget med sine små specialklasser. Efter to år søgte han job på forsorgsskolen i Hillerød, i dag Specialundervisningscentret Egedammen. Her er han stadig formelt ansat.

Leif Sort blev snart valgt til tillidsrepræsentant og til Åndssvageforsorgens Lærerforening. Da åndssvageforsorgen blev udlagt til amterne, dannede syv små lærerforeninger Speciallærerforeningen af 1981, S81. Da ingen andre ville, meldte Leif Sort sig til at tage formandsposten det første år. Han blev grebet af opgaven og nåede at fejre 25-års-jubilæum som formand, lige inden S81 fusionerede med DLF 1. januar 2007.

Leif Sort bor i Roskilde med sin kone Lisbeth. Hans tre sønner og hendes to døtre er for længst fløjet fra reden. Leif Sort styrer ofte sin motorbåd ud på fjorden. Han nyder at lade sig blæse igennem af vinden og ankrer gerne op på et af sine særlige steder og nyder fuglelivet og en kop kaffe.

Trods møder rundt om i landet prioriterer Leif Sort at nå hjem, så han kan spille badminton sent onsdag aften. Siden 1995 har han stået i spidsen for et kokkehold i klubbens bod på Roskilde Festival, men han når også at lytte til ikke mindst verdensmusik. Derudover deltager Leif Sort i aktiviteter i Socialistisk Folkeparti i Roskilde.

Og navnet Sort? Det stammer fra Sortegården, der i tidernes morgen var i familiens eje. Så vidt Leif Sort ved, ligger gården i nærheden af Århus.