Folkeskolens leder:

Statslig kommunaløkonomi

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Staten holder kommunerne i et jerngreb, »der vil tvinge os til at bruge færre penge til næste år. Det vil betyde nedskæringer på folkeskolen og færre penge til omsorg for de ældre«, skrev KLs formand, Ejgil W. Rasmussen, og en række fremtrædende Venstre-borgmestre med Louise Gade fra Århus i spidsen sagde, at hvis ikke finansministeren gav sig, var det bedre at forlade forhandlingerne uden et resultat end at underkaste sig et urimeligt statsdiktat. Fredag eftermiddag blev man enige. KL kalder aftalen et »realistisk afsæt for kommunale budgetter«.

Der blev fundet penge til overenskomsterne og til finansiering af de løfter, regeringspartierne kom med under valgkampen. Men strukturreformen skal kommunerne selv betale. KL har regnet ud, at den koster i omegnen af fem milliarder kroner. De penge får kommunerne ikke. Men de får tilladelse til at låne én milliard. På samme måde får de lov til at låne 800 millioner til skolebyggeri. Det »realistiske afsæt« betyder med andre ord, at kommunerne har fået finansministerens velsignelse til at skubbe udgifterne foran sig, og da der ikke pilles ved skatteloftet, er der dømt nedskæringer. De kommer, når 271 kommuner er blevet til 98, og realiteterne melder sig. Et kvalificeret gæt er, at man har kig på skoleområdet, et hurtigtarbejdende udvalg skal nemlig se på, hvordan det kan gøres vanskeligere at oprette friskoler, når kommunerne nedlægger folkeskoler.

Og så misbruger parterne endnu en gang økonomiforhandlingerne til at nedsætte et arbejdsudvalg, der skal se på noget indholdsmæssigt denne gang om lærernes efteruddannelse og »øget faglighed« og det sker endnu en gang uden at inddrage lærerne.

Thor Pedersen var synligt tilfreds, da aftalen blev præsenteret, mens Ejgil Rasmussen sagde, at resultatet var til en smiley, hvor mundvigene hverken peger opad eller nedad.

Helt ærligt, hvem har lyst til at besøge en restaurant med den næstringeste smiley i vinduet? Velbekomme og god sommerferie.

-th