Lærerforening erklæret ulovlig

Poul Nyrup Rasmussen understreger, at EU ikke kan acceptere lukningen af lærerorganisationen Egitim-Sen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sidste uge besluttede Tyrkiets højesteret at tilsidesætte to afgørelser fra Ankaras arbejdsret og erklære den store tyrkiske lærerforening Egitim-Sens vedtægter ulovlige og dermed kræve organisationen lukket trods internationale protester.

»Sidste gang appeldomstolen underkendte arbejdsrettens anerkendelse af lærerforeningen, hed det sig, at det var nødvendigt at begrænse ytrings- og for-eningsfrihed af hensyn til landets enhed. Og den går jo ikke længere det svarer til at kaste mere benzin på bålet, end der er i forvejen«, siger europaparlamentariker og formand for de europæiske socialdemokrater Poul Nyrup Rasmussen til folkeskolen.dk

Han har henvendt sig til udvidelseskommissær Olli Rehn for at få ham til »med meget klar tekst at gøre Tyrkiet klart, at landet må udarbejde en lovgivning, der lovliggør den lærerforening jo hurtigere, jo bedre«.

Poul Nyrup Rasmussen er i det hele taget meget bekymret over udviklingen i Tyrkiet:

»Meget af den lovgivning, som vi havde fået stillet i udsigt, ser ud til at være gået i stå i det tyrkiske parlament, efter at de fik datoen for optagelsesforhandlingerne«.

Poul Nyrup vurderer, at de skiftende domme for og imod Egitim-Sen er et udtryk for en splittelse i det tyrkiske samfund, hvor stærke kræfter er imod tilnærmelsen til Europa og imod, at det kurdiske mindretal får undervisning på sit eget sprog. Det er ordene i Egitim-Sens vedtægter om minoriteters ret til undervisning på modersmålet, der har fået appeldomstolen til at erklære vedtægterne forfatningsstridige.

»Man kan indgå kompromiser på handelsområdet og andre områder, men ikke når det gælder de grundlæggende værdier, herunder retten til undervisning på sit eget sprog«, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Formanden for DLF, Anders Bondo Christensen, har også haft kontakt med Poul Nyrup om dommen i Tyrkiet, og nu forsøger Lærerforeningen at mobilisere hele den danske fagbevægelse og de europæiske lærerorganisationer til støtte for Egitim-Sen:

»Det her er jo en helt principiel sag, hvor et fagforbund bliver forbudt, fordi det forfølger et i øvrigt fuldstændig legalt mål med fredelige midler«, siger Anders Bondo og håber, at også den danske regering, som ved de tidligere retssager, vil bakke op.

kravn@dlf.org

Powered by Labrador CMS