For 50 år siden

4. maj-dag på Amalienborg Slotsplads

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tusinder af københavnske skolebørn og de mange tiårige 4. maj-børn fra landets forskellige egne flokkedes den 4. maj foran Amalienborgs kongebolig.

Kong Frederik talte til skolebørnene og sagde blandt andet:

»Stort var sammenholdet, og jeg håber, det må blive som dengang. I er skolebørn, og om få år forlader I skolen og går ud i livet og bliver voksne danske mænd og kvinder. På jer skal samfundet bygges op. Husk så til den tid, når I forlader skolen, også at stå sammen, som I gjorde det i skoledagene. Og husk at have det ideal for jer at kæmpe for jeres fædreland.

Vi har verdens kønneste flag med troens lyse kors på kærlighedens røde bund. Intet stoltere mærke kan et folk have for øje, men I skal også have Dannebrog i jeres hjerter.

To ord får man gratis undskyld og tak. Sig derfor altid tak til højre og venstre og spred smil omkring jer, så får Danmark en ideal befolkning. Jeg ønsker jer Guds velsignelse i livet, held og lykke, når I forlader skolen, og lad os så her bringe disse ønsker for vort land et nifoldigt leve Danmark leve«.

Folkeskolen nummer 12

Maj 1955