Debat

Erfaringer fra Grønland

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu kommer snart de forskellige opslag vedrørende arbejde i Grønland som folkeskolelærer. Med det som udgangspunkt vil jeg hermed gøre opmærksom på nogle af de faldgruber, der kan være som lærer i Grønland. Jeg valgte at tage derop som helt nyuddannet folkeskolelærer i 2001. Dette blev, for mig at se, en stor, faglig udfordring.

Jeg oplevede en fundamentalt anderledes kultur end den, jeg havde (for)ventet. Jeg var så uheldig at blive dansklærer i en 4.-klasse. Uheldig på den måde, at det var elevernes første møde med en dansk lærer og klassens første år med dansk i skolen. Derfor kunne ingen af eleverne tale dansk, hvilket gør det ganske svært at undervise - idet jeg efter ti dages kursus med grønlandsk kun kunne sige, hvad jeg hedder - og det kan en undervisning jo ikke baseres på.

Jeg oplevede i de forskellige klasser, jeg underviste i, at der var mange problemer med at kunne forstå og tale dansk - ud over den gennemgående passive modvilje mod dansk indlæring.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Inden afrejsen havde jeg fået at vide, at jeg kunne forvente 'en anderledes kultur og elever, der var knap så gode til dansk', men havde ikke forventet, at det var så grelt. Jeg rejste derop alene og nyuddannet. Dette vil jeg nok ikke anbefale andre at gøre, idet man virkelig skal hvile i sin lærerpersonlighed. Jeg havde ingen at kunne dele mine frustrationer med. Vi var en del danske lærere, som rejste derop i august, men den personlige fortrolighed er svær at dele med nogle helt nye mennesker.

Efter arbejde mødte jeg et ganske spændende land. Jeg fik fisket, vandret og kom ganske stille i kontakt med den grønlandske kultur. Men kulturmødet er bestemt ikke noget, der kommer, der er ingen grønlændere, der står med åbne arme i lufthavnen!

Efter at være vendt tilbage til Danmark og fået et andet arbejde herhjemme som lærer kan jeg da se, at jeg har lært meget af mit ophold: Jeg er blevet væsentligt bedre til at strukturere min undervisning, at være på forkant med de eventuelle ting, jeg kan forvente i klassen, og endelig at se meget mere lyst på arbejdsforhold.

Jeg vil med dette indlæg ikke afskrække andre fra at tage til Grønland og arbejde, bestemt ikke. Jeg vil gøre opmærksom på nogle af de mere naive forestillinger, man ofte kan gøre sig om arbejdet og kan få stillet i udsigt af den pågældende skole i Grønland.

Såfremt der er nogen, der godt vil høre mere om mine erfaringer fra Grønland, kan jeg kontaktes over min e-mail: lund49@hotmail.com

Jan Lund

København