Samarbejde mod støj

Kommunernes Landsforening, BUPL og PMF går sammen om at nedbringe støjen i daginstitutioner og SFO

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år konkluderede en rapport fra BUPL, Forbundet for Pædagoger og Klubfolk, at støjniveauet i mange skolefritidsordninger og daginstitutioner var så højt, at pædagogerne burde gå med høreværn. I 64 procent af landets skolefritidsordninger oversteg larmen således de 80 decibel, som er Arbejdstilsynets grænse for, hvornår man skal bruge høreværn på andre arbejdspladser.

På baggrund af disse tal er Kommunernes Landsforening (KL), BUPL og Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF) nu gået sammen om en række initiativer, der skal nedbringe støjniveauet.

'Det er vigtigt, at vi får løst støjproblemerne, men det er også vigtigt, at det sker gennem en fælles indsats. Jeg er overbevist om, at vi finder nogle bedre løsninger i fællesskab', siger formanden for KL, Anker Boye, om samarbejdet med de faglige organisationer.

Der skal blandt andet udarbejdes to branchevejledninger, der drejer sig om at afdække kilderne til støj, samt hvordan indretningen påvirker støjniveauet.

Samtidig skal et projekt i samarbejde med Socialministeriet afgøre, hvordan den pædagogiske indsats og en bedre udnyttelse af de fysiske rammer inde og ude kan være med til at nedbringe støjen.

Pladsmangel i daginstitutioner og skolefritidsordninger har længe været et problem, som har bidraget til larmen, men de sammenstuvede børn får ikke mere plads at boltre sig på foreløbigt.

'Hovedproblemet er ikke kun for lidt plads. Redskaber og møbler kan også larme, og økonomi klarer ikke problemerne alene. Det er vigtigt at pointere, at støjen ikke bare kan fjernes fra den ene dag til den anden. Og vi kommer længst ad denne vej: hvor vi får en større viden om, hvad man selv kan gøre rundt om på institutionerne', siger Anker Boye.

Næstformand i BUPL, Klaus Willmann:

'Vi anerkender, at man også er nødt til at se på økonomien. Men pædagogik og filtdupper under stolene løser ikke problemet alene. Det er kun et enkelt redskab. Og det kommer til at koste klejner for kommunerne, hvis det viser sig, at der skal mere plads til børnene'.

'Støj er ikke kun et voksenproblem. Voksne får hørenedsættelse af for meget larm, men gør børnene det også? Det skal vi have foretaget en undersøgelse om', siger Klaus Willmann.

Som det er nu, findes der kun regler om grænser for maskinstøj på arbejdspladsen, og derfor skal en arbejdsgruppe sammen med Arbejdstilsynet overveje, om der skal fastsættes grænser for menneskelarm i institutioner.

'Vi mangler regler om grænseværdierne på dette område. Det er aldeles utiltalende, at man som nu kun har regler for maskinstøj', siger Anker Boye.

Resultaterne af samarbejdet skal evalueres i år 2000, men den første branchevejledning forventes at være klar i løbet af nogle måneder.