Pengene til ny løn er hjemme

KTO-formand Poul Winckler skar igennem stridighederne mellem BUPL, sundhedsfagene og lærerne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes formand Anni Herfort fik de 100 millioner kroner af KTO-puljen, hun fra starten havde bedt om, mens Sundhedskartellet og BUPL måtte nøjes med hver fem millioner kroner mindre, end de havde bedt om. KTO-formand Poul Winckler skar igennem med et forslag, der krævede, at arbejdsgiverne accepterede at øge puljen. Og efter næsten seks timers forhandlinger om de forskellige projekter, der skal tilgodeses af puljemidlerne, enedes man torsdag i sidste uge om at øge KTO-puljen fra 280 millioner til 314,4 millioner kroner.

Til de 100 millioner fra KTO-puljen skal lægges 151 millioner fra andre puljer, og til sammen betyder det, at Lærernes Centralorganisation nu har økonomien til at se realistisk på en overgang til nye lønformer.

'Nu er der mulighed for at tegne et system, der kunne se fornuftigt ud. Så må vi se, i hvor høj grad arbejdsgiverne mener, hvad de siger om at skabe et lønsystem, der underbygger udviklingen i skolen', siger Anni Herfort. Hun tilføjer, at det ikke er sandsynligt, at man kan fastholde alle de 251 millioner, hvis det hele ender med, at hun og LC siger nej tak til ny løn.

Med fordelingen af puljerne kan forhandlingen om lønsystemet og en eventuel kommende arbejdstidsaftale for alvor komme i gang. Og Anni Herfort understreger, at når hun og hendes forhandlere er gået i gang med at forhandle om en helt ny arbejdstidsaftale, ser de ikke bort fra beslutningerne på kongressen sidste efterår:

'Vi bevæger os ikke væk fra de rammer, kongressen besluttede. Men situationen er en anden i dag, hvor 144 medlemmer af Folketinget har meldt ud, hvor de står. Den situation forsøger jeg at udnytte til vores fordel til at opnå en aftale til gavn for lærerne. Vores arbejdsgivere kan jo heller ikke være interesseret i, at Folketinget bestemmer lærernes overenskomst.'kara

Sygeplejerskerne og de andre

Pressen har i et par uger skrevet om den rygende uenighed, der findes mellem de tre store grupper i FTF-K, i daglige tale kaldet lærerne, pædagogerne og sygeplejerskerne. Men at kalde dem sådan er at rette bager for smed, mener den ene af de tre gruppers formænd, Jette Søe:

'Uenigheden er mellem Sundhedskartellet og BUPL på den ene side og lærerne på den anden', meddelte Jette Søe forleden i en pressemeddelelse. Men de lærere hun nævner, består faktisk af Lærernes Centralorganisation, som rummer et meget stort antal folkeskolelærere, men også skoleledere, børnehaveklasseledere, skolepsykologer og en del andre grupper.

Og Sundhedskartellet, som Jette Søe står i spidsen for, rummer foruden Dansk Sygeplejeråds godt 50.000 medlemmer også Den almindelige danske Jordemoderforening, Landssammenslutningen af Hospitalslaboranter, Danske Fysioterapeuter med flere, i alt godt 25.000 ikke-sygeplejersker.