Lærere bekæmper mobning

Københavns Lærerforening sætter fokus på mobning i en ny pjece

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danske børn er gode til at mobbe. Meget bedre end for eksempel svenske børn. En fjerdedel af danske børn mellem 11 og 15 år er blevet mobbet, og en tredjedel har selv mobbet. Modsat har kun seks procent af de svenske børn været udsat for mobning, mens fem procent har mobbet andre. Det slog Verdenssundhedsorganisationen WHO fast i en international undersøgelse sidste år. Årsagen til den store forskel mellem Danmark og Sverige var, at man i Sverige har arbejdet målrettet med at komme mobningen til livs.

Derfor valgte Københavns Lærerforening i april sidste år at sætte mobning på dagsordenen. Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af elever, forældre, forvaltninger og skoleledere, som skulle samle viden om mobning fra forskning og praksis. Formålet er at udbrede kendskabet til mobning blandt elever og lærere.

'Vores mål er, at mobning bliver et indsatsområde på alle skoler', siger Michael Olsen, der er formand for pædagogisk udvalg i Københavns Lærerforening. Han er medforfatter til hæftet 'Mobning skal ud af skolen', som Københavns Lærerforening netop har udgivet med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler.

'Det afgørende er, at arbejdet med at komme mobningen til livs foregår på et systematisk grundlag. Det vil sige, at både elever, lærere, forældre og ledelse skal være med. Løsningen på problemet skal altså ikke være op til den enkelte, men være en del af vores skolekultur', siger Michael Olsen.

'Det er kort sagt de tre Ver, der skal på arbejde: for det første skal man have en vision om, at man kan gøre en aktiv indsats for at forbedre trivslen. For det andet skal der viden til at forbedre forholdene. Og for det tredje skal der vilje til at ændre tingenes tilstand', siger Michael Olsen.