En dyne af klogskab

Statsministeren veg uden om spørgsmål om regeringsindgreb

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statsministeren veg udenom, da han forleden i Folketingets spørgetid blev spurgt om meningen med afsnittet i finanslovsaftalen om lærernes arbejdstid.

'Jeg synes, det er ret betænkeligt, at et flertal i Folketinget lægger en dyne hen over forhandlingerne', sagde Socialistisk Folkepartis Ole Sohn.

'Dermed lægger man nemlig også et stort pres på forhandlingerne, fordi Kommunernes Landsforening med finansministeren i baggrunden kan lægge armene over kors og sige: 'Jamen hvis I ikke gør, som vi vil, så har I i forbindelse med en finanslov, som intet har med overenskomstforhandlingerne at gøre, sikret os et flertal for eventuelt lovindgreb. Det er at bedrive vold på den frie forhandlingsret, og det ved statministeren godt med den baggrund, han har i fagbevægelsen'', sagde Ole Sohn og fik dette svar fra statsministeren:

'Der er ingen dyne, men der er klogskab. Nu er overenskomstforhandlingerne gået i gang. Staten har markeret sit synspunkt og kommunerne deres. Det er dem, der har forhandlingsretten, og lærerne og andre organisationer har deres synspunkt. Skal vi nu ikke blive enige om at lade de forhandlinger gå deres fortræffelige gang? Det tror jeg, alle parter, også organisationerne, er bedst tjent med'.

Ole Sohn fik opbakning fra den anden ende af Folketingssalen, Poul Nødgaard, Dansk Folkeparti.

'Nu er vi nogle stykker, der bevæger os ude i virkelighedens verden, og jeg må også sige, at den her sag i hvert fald er en, der har optaget sindene meget på den egn, hvor jeg bor', sagde Poul Nødgaard og konstaterede, at menigmands syn på teksten i finanslovsaftalen er en besked fra regeringen til Kommunernes Landsforening: 'Hvis I ikke kan blive enige med parterne, altså Danmarks Lærerforening, kan I trygt stole på os, for så skal vi nok klare resten ved et lovindgreb'.

Men den var statsministeren ikke med på:

'Til Poul Nødgaard vil jeg sige: giv nu forhandlingerne en chance. Lad nu parterne forhandle, de er ret gode til det, begge parter ved, hvad de snakker om. Det øger mulighederne for, at de kan nå frem til en aftale. Det vil jeg holde mig til'.

Danmarks Lærerforenings formand Anni Herfort har endnu ikke fået svar fra statsministeren - trods en rykker - på sit brev om den samme formulering i finanslovsforliget, hvor der blandt andet står, at det vil være en af de centrale målsætninger ved overenskomstforhandlingerne at skabe 'en væsentlig forbedring af mulighederne for at tilrettelægge lærernes arbejdstid mere fleksibelt'.

kara