DLF og KLF har brug for hinanden

Drøftelser om Københavns Lærerforenings repræsentation i DLF's hovedstyrelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Københavnernes repræsentation i DLF's hovedstyrelse skal drøftes, besluttede kongressen i efteråret, og det indledende møde mellem Danmarks Lærerforening og Københavns Lærerforening (KLF) har nu fundet sted.

Endnu er der ikke konkrete forslag på bordet, men DLF vil arbejde på et forslag til kongressen i år. Et forslag, som KLF forhåbentlig vil være tilfreds med, som Anders Bondo Christensen siger.

Årsagen til, at KLF har to faste repræsentanter i Lærerforeningens hovedstyrelse, er historisk. Københavns Kommune har særstatus i forhold til andre kommuner, og KLF har forhandlingsret med kommunen. I alle andre kredse i Lærerforeningen melder lærerne sig ind som medlemmer af DLF, men i København melder lærerne sig ind i KLF og bliver dermed medlemmer af DLF.

I 1951 besluttede man, hvordan de københavnske lærere skulle optages som medlemmer, og da der dengang var to lærerforeninger i København - én for lærere og én for lærerinder - blev det til to repræsentanter i DLF's hovedstyrelse. I 1967 blev de to københavnske lærerforeninger slået sammen, men man bibeholdt de to repræsentanter i hovedstyrelsen. Da spørgsmålet om en 'normalisering' kom op denne gang, var det primært på grund af økonomien. DLF skal spare, og derfor besluttede kongressen i efteråret fremover at spare to almindelige repræsentanter i hovedstyrelsen væk og at drøfte pensionisternes og københavnernes fremtidige repræsentation.

Har brug for hinanden

'Vi mener, at DLF har brug for KLF, ligesom det omvendte gør sig gældende. Vi inspirerer hinanden, og det har stor betydning', siger formand for KLF, Jan Trojaborg, og henviser til, at DLF er blevet inspireret til at oprette faglige klubber, som københavnerne har haft siden 1967. Ligeså mener han, at uddannelsen af tillidsrepræsentanter og måden at oprette særlig fond på er inspireret af KLF.

'Der er tale om en givtig dialog. Men det er komplicerede forhold, der gør sig gældende, og jeg kan ikke fortænke en kongres i ikke at kende alle de specielle forhold, vi har. Men jeg håber, at vi vil kunne forklare kredsene det. Det betyder noget, at vi som hovedstyrelsesmedlemmer kommer rundt i landet og bidrager til debatten'.

Jan Trojaborg erkender, at hvis kongressen i efteråret skulle have stemt om et forslag, der ville reducere københavnernes repræsentation, så ville det nok have betydet, at der fremover kun var én københavner i hovedstyrelsen.

'Det virker nok mest som en forsvarstale, når vi prøver at forklare forskellene og betydningen af vores repræsentation. Desuden har vi gået enegang på nogle områder, blandt andet har vi uddelegeret noget af forhandlingskompetencen til tillidsrepræsentanterne, og jeg tror, det har stødt nogle i DLF', siger Jan Trojaborg.

Jan Trojaborg fremhæver, at hvis det er økonomien, det handler om, så vil man ikke kunne spare meget. Københavnerne har ingen betalte lejligheder og kun sjældent dyr transport og diæter. Til gengæld betaler københavnerne 3,8 millioner kroner i kontingent til DLF.

Hvis KLF beslutter sig for at melde sig ud af DLF, kan det kun ske via en urafstemning blandt medlemmerne af KLF.

KLF har særlig status

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, siger, at KLF har en særlig status.

'Teoretisk kunne jeg da godt ønske mig, at verden så anderledes ud, og København var en kreds som alle andre, men sådan er det ikke. KLF har aftaleret og er placeret selvstændigt i Lærernes Centralorganisation (LC). Jeg så da helst, at vi var én stor lærerforening, og sådan tænker jeg altid på os. KLF's formand repræsenterer jo også DLF. Det er kun i særlige situationer, jeg tænker på os som to foreninger'.

Anders Bondo Christensen siger, at økonomien spiller en væsentlig rolle i den nuværende situation, hvor man drøfter københavnernes og pensionisternes repræsentationer. Men stemmeforskydningen betyder også noget.

'KLF har udtrykt stort ønske om fortsat at deltage i fagligt og pædagogisk udvalg i Lærerforeningen, og det er også i vores interesse, så dét er udgangspunket for at finde en løsning', siger Anders Bondo Christensen.

'Det er vigtigt, at vi ikke får en konfrontation i dette spørgsmål. Jeg håber, vi kan komme med et forslag, som KLF er tilfreds med'.

hlauritsen@dlf.org