Folkeskolens leder:

Sammen på tur

Lærerne og skolerne har fuld opmærksomhed rettet mod at puste nyt liv i klassens fællesskab. Her spiller lejrskolen en vigtig rolle.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man bliver ret stolt af folkeskolen, når man kigger rundt i skolens virkelighed lige nu. Ikke af politikerne, ikke af rammerne, men af lærere, skoleledere og elever, som tackler en umulig situation med tårnhøje smittetal og uforudsigelighed. Det sker med en opfindsomhed og fokus på løsninger, som resten af verden kunne lære noget af.

Samtidig er der nogen, som har tid til at fokusere på elevernes trivsel og lægge planer for, hvad der skal ske efter covid-19. Højst overraskende viser en lille undersøgelse, som redaktionen har gennemført i Folkeskolens Lærerpanel, nemlig at den gode gamle lejrskole både sidste år og i år får plads i skolen. Mange har nok troet, at lejrskoler for længst var sparet og målstyret væk. Men ifølge den lille undersøgelse blev der sidste år gennemført lejrskoler på to tredjedele af de skoler, der var med i undersøgelsen. Og i år er der faktisk ti procent af skolerne, som planlægger med flere lejrskoler.

Skolerne sender atter eleverne på lejrskole

For der er fokus på elevernes trivsel, som det hedder med et blodfattigt begreb. Det dækker i den praktiske virkelighed over, at eleverne blandt andet har brug for at få pustet nyt liv i klassens fællesskab. Det har en værdi i sig selv. Og det er også en forudsætning for, at eleverne kan indhente det såkaldte faglige efterslæb. For uden et fællesskab at hvile i bruger eleverne rigtig meget energi på at overleve i gruppen. Her spiller lejrskoler en vigtig rolle.

Som en lærer siger: "Vi kunne mærke, at mange af dem havde mistet kontakten til hinanden, og lejrskolen handler om det store klassefællesskab. De får øje på, hvad de kan bruge hinanden til på sådan en tur".

Ingen foregøgler sig, at det løser alle problemer, og der er jo elever, som bliver kede af det undervejs. Men netop lejrskolen giver mulighed for, at eleven kan opleve, at det hjælper at række ud til kammeraterne eller læreren.

En tiendedel af kommunerne har valgt at spare lejrskolen væk. Det er dumt. Der er nok ikke mange udgifter, som giver så god mening som en tur med klassen. Til foråret, når det hele forhåbentlig er overstået.