Hanne Birgitte Jørgensen stopper som redaktør for Folkeskolen ved årets udgang.

Folkeskolen skal have ny chefredaktør

”Noget af det bedste har været at udvikle journalistikken”. Sådan lyder det fra Folkeskolens chefredaktør gennem næsten 13 år Hanne Birgitte Jørgensen. I dag offentliggøres jobopslaget til chefredaktørstillingen. 1. januar går Hanne Birgitte Jørgensen på pension.

Publiceret Senest opdateret

Et kommende barnebarn, en ryg, der driller, og en mor, som gik bort, er tre begivenheder, der satte skub i Hanne Birgitte Jørgensens planer om som 67½-årig at lade sig pensionere fra chefredaktør- og direktørstillingen på fagbladet Folkeskolen og i stedet blive direktør i eget liv.

Men det er ikke kun de personlige overvejelser, der har tippet vægtskålen mod tilbagetrækning. Hanne Birgitte Jørgensen føler, at hun forlader redaktørstolen på et godt tidspunkt for redaktionen.

”Hele foråret har vi arbejdet med en ny strategi for Folkeskolen. Vi er nu klar til for alvor at tage fat på arbejdet på forskellige platforme. Vores læserundersøgelse viser, at unge læsere gerne vil høre podcast og se videoer på sociale medier. Nu har vi på redaktionen igangsat arbejdet med at finde vores måde at gøre det på”, siger hun og peger på, at der også er sket en stor udvikling, når det gælder udvikling af forretningen Folkeskolen.

”De seneste fire år har vi lavet en forretningsplan, så Folkeskolen kan flytte sig fra at være et medie, der sælger printannoncer, til at sælge annoncer på de digitale flader, der er”.

”Det tredje sted, vi har sat ekstra kræfter ind, er at lave en projektgruppe, der arbejder med at gøre de faglige netværk på folkeskolen mere relevante for lærerne. Er man en fagfaglig interesseret lærer, så er folkeskolens faglige netværk det helt rigtige sted at abonnere, og det bliver tydeligere nu”, siger hun og tilføjer:

”De strategiske skridt er taget, nu bliver arbejdet at føre det ud i livet – og så igen udvikle videre. Det synes jeg faktisk er et passende tidspunkt at sige farvel”.

Økonomien udfordrer

I de 13 år, som Hanne Birgitte Jørgensen har været chefredaktør, har fagbladet Folkeskolen ligesom mange andre medier mærket et fald i annonceindtægter.

”Det sværeste har været det økonomiske. Vi har en fantastisk redaktion. Jeg er stolt af det, vi laver journalistisk, og vi har et godt samarbejde med Danmarks Lærerforening. Men Folkeskolen koster 26 millioner om året, og de penge skal jo findes”.

En del af de ændringer, der er sket i Hanne Birgitte Jørgensens tid som chefredaktør er, at fagbladet Folkeskolen i 2015 gik fra at være en del af Danmarks Lærerforening til at være et ApS med en bestyrelse.

”Der har betydet, at den journalistiske uafhængighed, der hele tiden har været der, er omsat i en virksomhed. Og så har bestyrelsen sat yderligere fokus på forretningsudvikling”.

Plads til journalistisk begejstring

Det bedste ved jobbet har uden tvivl været at udvikle folkeskolejournalistikken, lyder det fra Hanne Birgitte Jørgensen.

”Når man er journalist og elsker arbejdet inden for folkeskoleområdet, så er det verdens bedste job, og man får verdens bedste kolleger. Det er et privilegie at stå i spidsen for Folkeskolen”.

Hun er stolt af, at Folkeskolen i hendes tid har udviklet sig til at i højere grad at inddrage lærerne i journalistikken.

”Vi har udviklet hele blogger-universet med 200 gode bloggere, som kender folkeskolen ud og ind. Det har givet rigtig meget til vores journalistik. Skiftet er sket stille og roligt i de år, jeg har været der. Men det er en stor forandring, som jeg tror vil bringe rigtig meget godt med sig fremover”.

Målet er, at en ny chefredaktør kan begynde 1. december. Hanne Birgitte Jørgensen afvikler ferie i oktober og november. I december vil Hanne Birgitte Jørgensen være til rådighed for overlevering til den nye chefredaktør, og 1. januar stopper ansættelsen på Folkeskolen. I oktober og november overtager onlineredaktør Karen Ravn chefredaktørens journalistiske opgaver, mens Folkeskolens kommercielle chef Peter Leegaard overtager de økonomiske. Folkeskolen holder afskedsreception for Hanne Birgitte Jørgensen den 24. november.