Du skal ikke blive overrasket, hvis du møder andre læsere af Folkeskolen, når du går på vinbar. Vores læsere besøger en vin- eller cocktailbar tre gange så ofte som gennemsnitsdanskeren.
Du skal ikke blive overrasket, hvis du møder andre læsere af Folkeskolen, når du går på vinbar. Vores læsere besøger en vin- eller cocktailbar tre gange så ofte som gennemsnitsdanskeren.

I dag hyldes verdens lærere:
Så højkulturelle er de danske lærere

I anledning af Lærerens dag har redaktionen kigget på, hvad der kendetegner landets lærere - i hvert fald dem, der læser Folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Læser du Folkeskolen? Hvordan har du overhovedet tid til det, med alt det andet du læser? 

I anledningen af Lærerens dag, som hylder hele verdens lærere, har redaktionen taget et kig på tal fra Gallup om Folkeskolens læseres vaner. Læsere, der - nok ikke så overraskende - mestendels er lærere, og de vaner har vi sammenlignet med tal om hele befolkningen. 

Her kan vi se, at Folkeskolens læsere ifølge dem selv læser skønlitteratur hele 130 dage om året og faglitteratur 103 dage om året. Dertil kommer de 54 dage om året, hvor I lytter til lydbøger.

Index Danmark/Gallup Marketing måler løbende danskernes medieforbrug og deres adfærd, sociodemografi og interesser. Redaktionen har taget et kig på vanerne for dem Folkeskolens læsere og sammenlignet dem med den øvrige befolkning. Tallene er fra de nyeste fra 2022/2023

I læser dermed væsentligt mere end gennemsnittet af befolkningen, som kun samler romanerne op fra sofabordet 76 dage om året, fagbøgerne 65 dage og tænder for lydbøgerne 42 dage om året.

Dertil kommer al den tid i bruger på jeres avis. 

Vores læsere bruger i gennemsnit 24,5 minut på deres daglige avis mod gennemsnitsdanskerens 14 minutter. 

Kulturen overrendes af Folkeskolens læsere

Vores læsere er også supergode til at komme ud og opleve kulturlivet. 

Ifølge jer selv var I sidste år i teateret knap seks gange. Det er to en halv gang mere end jeres gennemsnitlige nabo, som I også overhaler med omtrent samme frekvens, når det gælder om at gå på kunstudstilling. 

Ok, billedkunstlærerne trækker måske lidt op i den statistik, men det kan næppe forklare hele forskellen.

Ikke engang når I holder ferie, tager I en pause fra kulturen: I tager på højskole dobbelt så ofte som hr. og fru gennemsnit.

Mindre skærmtid

Al den tid til kultur skal jo komme et sted fra, og Gallups læserundersøgelse viser, at I bruger mindre tid foran skærmen end gennemsnitsdanskeren. 

I spiller kun computerspil halvt så ofte som andre, og I bruger både markant mindre tid på sociale medier og internettet generelt. 

Men når I ser tv, er det gerne DR2, som har en stor seerskare blandt Folkeskolens læsere. I ser den kanal 50 procent mere end andre.

Økologi og klima

Men mennesket lever som bekendt ikke af ånd alene. Der skal også noget ikke-åndelig føde til og Folkeskolens læsere adskiller sig fra flertallet af Danmarks indbyggere ved at købe noget mere økologisk og lidt mere klimavenligt. 

For eksempel er I lidt bedre til at lade oksekødet ligge i køledisken og tage den økologiske mælk frem for den konventionelle. Hvis I da ikke ligefrem går efter soyamælken, som I køber mere end dobbelt så ofte som gennemsnitsdanskeren.

I køber ikke jeres dagligvarer syd for grænsen, for I er 20 procent mindre tilbøjelige til grænsehandel. I shopper heller ikke ret meget på Amazon – faktisk mindre end halvt så meget som andre danskere.

Vinbar og pibetobak

Al den kultur og sundhed kan lyde lidt frelst, men I er heldigvis også gode til at have det sjovt. 

Folkeskolens læsere besøger en vin- eller cocktailbar lidt over seks gange om året i gennemsnit. Det er tre gange mere en gennemsnittet. 

I går til pop- eller rockkoncert fire en halv gang om året, hvilket er dobbelt så meget som gennemsnittet. Og så er I næsten fire gange så forfaldne til pibetobak som befolkningen som helhed. Så den piberygende lærer med kaffekoppen i hånden er måske ikke helt en myte. 

Flere sjove facts om Folkeskolens læsere

2,5 procent af jer har brugt over 40.000 kroner på ure de seneste 12 måneder.

Over 10 procent af jer har fået nyt køkken det seneste år - og otte procent af jer planlægger at få det i løbet af næste år.

Over halvdelen af jer går på museum mindst én gang hvert halve år. Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt det er i embedsmedfør.

I tænder for P2 85 dage om året.

I går til ballet eller opera mere end dobbelt så ofte som befolkningsgennemsnittet.

Powered by Labrador CMS