Kend din kost
Hvor meget kostfiber er der i mørkt rugbrød i forhold til grahamsbrød? Og får man lige så meget kalk ved at spise 250 gram broccoli som ved at drikke en kvart liter skummetmælk? Svarene findes i den reviderede udgave af "Den lille Levnedsmiddeltabel"
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vores fødevarer undergår hele tiden forandringer for eksempel ved, at leverpostejens indhold af råvarer ændrer sig. Derfor er der løbende brug for undersøgelser af vores fødevarer og opdatering af levnedsmiddeltabeller", siger Erling Saxholt, biokemiker fra DTU Fødevareinstituttet.
Den lille Levnedsmiddeltabel kan bruges som opslagsværk eller til planlægning af kosten. Tabellen indeholder oplysninger om indholdet af næringsstoffer i næsten 600 fødevarer. For hver fødevare er der 23 oplysninger - eksempelvis om indholdet af energi, protein, fedt og kulhydrater.
Det er de mest almindelige fødevarer, der er oplysninger om i tabellen. Den beskriver, hvordan tallene i tabellen kan bruges og inddrager de nyeste Nordiske Næringsstofanbefalinger.
Kombiner sund kost og fysisk aktivitet
For første gang indeholder tabellen også et afsnit om fysisk aktivitet - kosten gør det ikke alene, hvis man vil leve sundt.
"Vi har også et afsnit med om fysisk aktivitet i tabellen, fordi både kost og motion er vigtige faktorer, der påvirker vores sundhed og helbred. Kombinerer du sund kost og fysisk aktivitet, er sandsynligheden for at forebygge visse livsstilssygdomme større, end hvis du kun spiser sundt eller kun dyrker motion", siger Erling Saxholt.
For de teknisk interesserede er der en indledning om, hvordan tallene bliver til, hvor sikre tallene er, og hvordan man bruger dem. Tabellen er et udtræk af Fødevaredatabanken version 7.01, som DTU Fødevareinstituttet også står bag. Det er også muligt at købe levnedsmiddeltabellen.