Anmeldelse
Køkkenhave-kogebogen
– dyrkningstips og grønne opskrifter
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Køkkenhave-kogebogen« har fået et nyt design, og med bogen i hånden begynder planlægning af havens frugt- og grøntafdeling. Det er nemlig en brugsbog, hvor der er inspiration til både have og køkken. Fuld af ideer til alle, der har lyst til at gå i gang med at dyrke grønsagerne, eller som mangler inspiration, når grønsagerne skal ind i køkkenet og ud på tallerknerne.
Indledningsvis er der »Forberedelserne i køkkenhaven«, noget om »Sædskifte og blandingskultur«, desuden noget helt konkret som »Byg en mistbænk i haven«. »Køkkenhaven året rundt« giver månedsvis gode tips og ideer til at gå i gang med havearbejdet; suppleret med et overskueligt skema, der behandler alle almindelige grønsagsplanter. »Høst og opbevaring« fortæller noget om havens udbytte til familiens vinterforråd i køkkenet. Men den største del af bogen omhandler en præsentation af planterne og deres anvendelsesmuligheder. Her findes cirka 70 opskrifter med både kendte og ukendte grønsager og køkkenurter.
Råvarernes sammensætning i opskrifterne virker af og til helt fremmed for os. Jeg vil tro, der skal gå nogle år, før for eksempel de lakridssmagende urter bliver almindelige i salatskålen, dog er der absolut mulighed for at eksperimentere i køkkenet.
Bogens mange farvefotografier, de fleste fra Ane Mette Olesens egen have, er med til at bryde teksten og inspirere brugeren.
Stikordsregister, litteraturhenvisninger og nyttige adresser er en overskuelig slutning på bogen.
Her i det spirende forår må denne bog være en god hjælper at have på hylden både som opslagsbog og som en bog, der giver baggrundsviden til almindelig undervisning og køkkenprojekter i øvrigt.