Anmeldelse

Fremtidsmagerne

Inspiration til nutiden fra 2030

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er en bog, der giver et bud på, hvordan verden ser ud i år 2030. Bogen kan inspirere mange, men specielt iværksættere, selvstændige og virksomheder.

Rolf Jensen tager os med på tidsrejser 23 år frem i tiden, hvor nutidige tendenser - hentet fra holdningsundersøgelser og observationer fra markedspladsen - bliver konkretiseret og ført helt ud i livet. Den virker troværdig, selvom "studier af fremtiden ikke kan fremlægges med naturvidenskabelig sikkerhed".

Der er to tendenser, der gør sig gældende i bogen, og herved også for fremtiden, og det er oplevelsesøkonomi ("det er sjovere at lege med end at se på nogle, der leger") og individualisering, eksempelvis "fortællinger, der knytter sig til produkterne", så vi får produkter, vi kan identificere os med. Hvert kapitel sluttes af med et resumé samt gode råd til virksomhederne.

Vi bliver inddraget i en verden, hvor nøglebegrebet er udfoldelse - fra ensretning til mangfoldighed. Mangelsamfundet er et overstået kapitel. Verden betragtes som et marked for fortællinger - et utæmmeligt marked. Vi skal deltage i vores liv, vores ferier, vores arbejde. Vi skal gøre det, computerne ikke kan, vi skal fortælle historier, involvere, iscenesætte. Vi eksporterer grundlæggende værdier. Vi lever ikke af noget, men for noget.

I sit kig ind i fremtiden fokuserer bogen på de mennesker, der klarer sig godt i et samfund, hvor arbejde glider sammen med fritid, og hvor denne sammenblanding bidrager til, at de kravler opad mod egen selvrealisering i Maslows behovspyramide. Men herved overser forfatteren de mennesker, der tilhører lønarbejderlivsformen, og hvor der er stor forskel på, hvad deres arbejde og fritid bidrager med i selvrealiseringsprocessen.

Bogen er godt skrevet, og den inspirerer. Jeg kan anbefale, at man tager noter undervejs, der er inspirerende vinkler, der kan sætte ens egen idéudvikling i gang, og så er der flere gode internetadresser, hvor man kan fortsætte læsningen.