Anmeldelse

Ælle Bælle Frikadelle

Mad for børn og voksne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ælle Bælle Frikadelle" er en helt ny, væsentligt udvidet og gennemrevideret udgave af bogen, der tager udgangspunkt i børnefamiliernes hverdag. Bogens opskrifter gør op med de dårlige og usunde vaner og indeholder et væld af muligheder for at få sanseligheden, madglæden og de gode oplevelser tilbage i køkkenet.

Den nye udgave har udskiftet de sort-hvide billeder med dejlige helsidesfarvefotos af råvarer og de færdige madretter. Antallet af sider er forøget med knap 300, heraf er cirka 150 helsidesfarvefotos.

På en del af billederne er børnene med i arbejdsprocessen omkring maden. Bogen har med det store antal solgte eksemplarer formået at placere sig som en klassiker. Blandt de 20 afsnit indgår de almindelige levnedsmiddelgrupper, men der er også utraditionelle afsnit såsom "Barnemad", "Det der mætter", "Indpakket mad", "Splat" og "Mere om mad". Alt sammen gode afsnit, hvor den professionelle forfatter giver en grundig baggrundsviden. Ved afsnittene om grøntsager og fisk findes gode sæsonskemaer, så man hurtigt kan finde råvarerne for den pågældende måned.

Bogen har sin styrke ved ikke blot at være en kogebog. Forfatteren øser samtidig ud af sin store viden, giver gode råd og kommentarer ved de enkelte opskrifter, for eksempel i afsnittet om kartofler: "De har en så neutral måde at være på, at man ikke bliver træt af dem". Bogen slutter med et par små afsnit: "Allergi og overfølsomhed" samt "Kvalitet er økologi".

Den alsidige kogebog er velegnet til køkkenbiblioteket. Den er dog stor, tung og svær at håndtere for eleverne. Måske to mindre bøger havde været bedre.