Anmeldelse

Politikens Engelsk Skoleordbog

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle engelsklærere, der har nærlæst Undervisningsministeriets beskrivelse af trinmålene efter 7. klasse, ved, at der skal undervises jævnligt i hensigtsmæssig og kritisk opslag af ord i ordbog, så eleverne gradvist vænnes til at benytte ordbogen selvstændigt. Derfor er det en rigtig god ide, at der nu er udkommet en engelsk skoleordbog beregnet for 4.-7. klassetrin.

Ordbogens opslagsord er markeret med rødt, så det er forholdsvis enkelt at finde det søgte ord. Desuden er der en alfabetbjælke i margenen, der letter arbejdet, og efter hvert enkelt opslagsord kan man se udtalen, oversættelsen og relevante eksempler.

Det er også rart for eleverne, at de kan se hovedtiderne efter hvert uregelmæssigt bøjede udsagnsord. Man kan ganske vist slå dem op i midten af bogen, men det er nemmere, hvis bøjningsformerne står sammen med udsagnsordet.

Materialet omfatter både en engelsk-dansk og en dansk-engelsk ordbog med cirka 25.000 opslagsord og 12.500 udtryk og vendinger. Efter hvert ord står der også på latin, hvilken ordklasse ordet hører til. I midten af bogen kan man som tidligere nævnt finde uregelmæssigt bøjede udsagnsord, og der er også en minigrammatik, en fortegnelse over tal og talord samt en angivelse af mål og vægt.

Elever på mellemtrinnet, og sandelig også voksne, har svært ved at henvende sig til engelsktalende folk, de ikke kender. Ordbogen råder bod på dette ved at indsætte et afsnit om hilsener og høflighedsfraser, som nok burde kunne anvendes. Det er også rart, at man her kan se en fortegnelse over helligdage i Storbritannien og USA. Ydermere er der en sammenlignende liste over figurer fra tegneserier og eventyr, som børn på dette alderstrin sikkert kender til.

Alt i alt er der her tale om en ganske udmærket engelsk ordbog, som forhåbentlig vil komme til at stå på mange skolebiblioteker over hele landet.