Det skaber ro at lade eleverne sidde på puder

Som idrætslærer ved Anne Labich, at de små børnekroppe i hendes 2. klasse skal stimuleres. Hver morgen løber klassen en lille tur, og i timerne sidder eleverne på særlige puder. Det giver ro. Kuglepuderne indgår også i skolens specialundervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år havde Anne Labic svært ved at få ro til at undervise i dansk i sin 1. klasse på Hyllehøjskolen i Middelfart. Eleverne sad meget uroligt på de hårde træstole.

Nu går eleverne i 2. klasse og er helt anderledes fredfyldte.

"Jeg fik et tip fra en kollega, som havde hørt, det kunne være en god ide at lade de mest urolige elever sidde på kuglepuder. Som idrætslærer ved jeg, at der skal noget til for at få børn til at sidde stille, så jeg var klar til at prøve. Kuglerne stimulerer eleverne bagi, så de kan slappe af og koncentrere sig om undervisningen", fortæller Anne Labic.

I dag råder 2. A over fire kuglepuder og syv sæt halve bolde med dupper til at lægge under fødderne. Redskaberne er ikke beregnet til bestemte elever i klassen, men bruges af dem, der føler et behov.

"Vi begyndte med puder til to udvalgte elever, men nu går materialerne på skift. Eleverne mærker selv efter, hvordan de har det, og de er gode til at sige, når de har brug for at sidde på en kuglepude eller med bolde under strømpefødderne", siger Anne Labic.

Næsten alle sidder på puder med luft i

Faktisk sidder stort set hele klassen på puder, for da lærerne præsenterede forældrene for den ro, kuglepuder og bolde havde skabt, viste det sig, at en forælder kendte til silikonepuder med luft i.

"De koster omkring 225 kroner, og det er under halv pris i forhold til kuglepuderne, så nu har næsten alle forældre købt puder til deres børn", siger Anne Labic og forklarer, at luften i puderne får eleverne til at bevæge sig på stolen, så der kommer blodomløb i benene.

Materialerne har både ført til bedre samvær og bedre læringsmiljø i klassen.

"Vi har ikke længere elever, der råber op i timerne. Vi har også en læsegynge, som børnene kan sidde i, når de skal læse, og vi løber ti minutter hver morgen. Kombinationen af det hele fører til ro i timerne", siger klasselæreren.

Flere af hendes kolleger i indskolingen på Hyllehøjskolen bruger kuglepuder, og det samme gør specialundervisningslærerne.

Puderne træner hver sin ting

Prisen er ikke den eneste forskel på kuglepuder og luftpuder. Puderne er beregnet til hver sin ting, fortæller ergoterapeut og salgskonsulent Helle Eriksen fra firmaet Protac, der forhandler kuglepuder.

"Mens luftpuden træner balancen, stimuler kuglepuden sanserne i musklerne, så man retter sig op", siger Helle Eriksen.

Hun advarer imod at lade alle elever sidde på puder.

"Man bør ikke give et hjælpemiddel til børn, der ikke har brug for det. Det bør tildeles, hvis en elev har et specifikt problem", siger Helle Eriksen.