Anmeldelse

Dansk, Natur/teknik, Specialundervisning

Tæt på dyrene

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I serien Solstrålebøgerne

En læsevejledning i A4-format af Lis Pøhler

125 sider, 290 kroner

Rabat ved køb af læsepakke, der indeholder de 12 forskellige bøger, læsevejledningen, plakat, bogkasse, projektbog og arbejdsbog, 825 kroner

Maaholms Forlag

Telefon 3962 7892, fax 45 3962 7891

Løver, Ulve, Bjørne, Aber, Bævere . . . De 12 små bøger er en sand fryd for øjet. Sammen med nogle børn sad jeg en hel time og kiggede billeder og snakkede om dyr. Alene fotografierne og de forklarende tegninger er så fascinerende, så bøgerne burde indgå i børnehavens og børnehaveklassens fagbibliotek, hvor de kan bruges til oplæsning. Men lur mig, om ikke et par af de små tidlige læsere selv klarer teksten!

Teksten er målrettet til 2. klasse, men dér, hvor børnene har fået lov at møde og bruge skriftsproget allerede i børnehaven, vil flere kunne læse bøgerne tidligere. Takket være et sagligt og 'voksent' sprog kan bøgerne fint bruges i 3. og 4. klasse og i specialundervisningen helt op til 7. klasse. Ja, selv til voksne indvandrere, der skal lære dansk, er bøgerne et fund!

Det er fagbøger - med streg under fag. Man får virkelig noget at vide. I hver bog er der et verdenskort, der tydeligt viser, hvor dyret lever. På sidste side er der stikord, glimrende at vænne små børn til at bruge register. Typerne er tilpas store og klare. God afstand mellem linjerne, som er af rimelig længde. Flot layout. Et godt og varieret sprog. Dejligt med danske bøger, tænker man, men får såøje på det, der står med småt: Bøgerne er hentet i New Zealand og trykt i Hongkong, oversat og bearbejdet af flere dygtige folk - man har pillet den engelske tekst ud og erstattet den med en helt ny dansk tekst.

'Véd du at . . .' hedder en kasse i alle 12 bøger. Den er populær hos børnene. En syvårig dreng - umådelig kvik og videbegærlig og umådelig doven, når det gælder skrivning - fandt på at skrive kassens oplysninger som spørgsmål: 'Ved du, at bjørne kan blive 40 år?' skrev han med stort besvær om til 'Hvor gammel kan en bjørn blive?' Han skrev og skrev og glemte helt, at skrivning er træls! Bagefter frydede han sig, når de voksne svarede forkert på hans spørgsmål.

Langtfra alle børn finder selv på skriverier. Det er der råd for i læsevejledningen - som reelt kun er på ti sider. De 115 er kopisider og evalueringsskemaer til børnene. Selv folk, som er allergiske over for arbejdsbøger til læsebøger, må overgive sig: Det her er godt kram! Til hver bog (hvert dyr) er der otte kopisider. Kun de to er af den sædvanlige fyld ud-type: Hvad laver aben på side 18?

De seks sider: Arbejde med tema, Arbejde som forfatter og Arbejde som kunstner, kræver fuld bevidsthed - og timers læsning og skrivning. Her er forslag til mange gode opgaver: Slå op her og der, skriv stikord og fortæl, planlæg og skriv sammen med en kammerat en fagbog eller en eventyrbog. Der gives gode råd direkte til børnene. Det kan næppe laves bedre.

En enkelt side i vejledningen falder helt udenfor - den er dum og overflødig: På side 120 lærer man at klippe en Jørgen Clevin-elefant, der kan stå selv. Lad da ungerne selv hitte ud af det!

Ellers er det umuligt at finde noget negativt. Jo, det skulle da lige være det, at der godt kunne have været en litteraturliste i hver bog. Bare et par henvisninger til lette fagbøger og nogle få skønlitterære bøger.

Jeg kan på det varmeste anbefale disse smukke og nyttige bøger. De er uhørt billige, når man tænker på, at de kan bruges af børn i alle aldre - og voksne med.

Birgit Christensen