Anmeldelse

Børnenes Billedbog

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 1975 kunne man i Irma-butikkerne købe 'Børnenes Billedbog'. Det var en mursten, der kunne bladres i - og det gjorde man ikke ustraffet, hverken hvis man var barn eller voksen: den satte tanker i sving, sære tanker, smukke tanker, umulige tanker.

Nu er bogen kommet igen. Billederne er stort set de samme, men de er gjort af mesterfotografer, som kan modstå tidens tand. Nogle af billederne har skiftet plads, og det giver god mening, hvilket det også ville have gjort, hvis de havde beholdt deres plads.

Hvert af bogens cirka 450 billeder rummer et forundringens spørgsmål - og altså en historie.

Bogens billeder er tillige samlet i små forløb, som kan lægge op til en fortælling - fra by eller land, fra Danmark eller den store verden, fra virkeligheden eller fantasien.

Med denne ordløse billedbog kan dansklæreren få den igangsætter, der fylder skolen med sprog, og som derfor er et sprudlende alternativ til ikke at lære at læse og til ikke at lære at skrive.

Hvis det er svært at komme i gang, så brug Thomas Windings 'En kasse med billeder' som billedoplukker.

Hvis det er svært at komme videre, så brug Hagtveds bog om 'Legeskrivning' eller afsnittet om samme angrebsvinkel i 'Undervisningsvejledningen til Dansk'. Men først og fremmest: gå i Irma eller til telefonen og få bogen til din klasse.

Selv om der i forhold til 1975-udgaven er skåret at et par centimeter af både højden og breden, så er denne bog stadig en af de bedste sprogskabere til børnehave-, indskolings- og hjemmebrug.

Ja, selv livslystne mellemtrinsbørn er der bud til her.