Anmeldelse

Med eller uden bryster

Med eller uden bryster

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er benhårdt arbejde! At være hovedperson i Dorthe de Neergaards fortællinger, altså. Sådan var det i den barske, men pragtfulde novellesamling "To ting man aldrig kan vide" fra 2008, og sådan er det også i hendes seneste roman "Med eller uden bryster".

Fakta:

Titel: Med eller uden bryster

Forfatter: Dorthe de Neergaard

Illustrator: Els Cools

ISBN: 9788763813358

Pris: 199 kroner

Sider: 176 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Forum

Inge har egentlig meget godt kørende for sig. Hun er klog og tør sige sin mening. Men hun er også 14 år og flad som en pandekage. Og det er en katastrofe, når man er forelsket i Nadim og skal konkurrere med Saskias og Kiras bugnende bluser. Det går derfor galt på lejrskolen. Helt galt. Inge er så desperat for at melde sig ind i det seksuelle spil, at hun bliver grænseløs i sine midler. Hun ender faktisk med at voldtage sig selv.

Der er ikke skyggen af bedrevidende pegefingerpædagogik i de Neergaards tekster. Og tak for det! Men det betyder, at læseren er alene om at håndtere de katastrofer, der lurer i et fiktivt, men mineret ungdomsliv. Derfor kalder de Neergaards barske og filterløse tekster på at blive læst i en sammenhæng, hvor der er mulighed for at få vendt dem i et fortolkningsfællesskab.

Der skal derfor gøres opmærksom på, at "Med eller uden bryster" er udgivet som en del af Forums letlæste "Zoom On"-serie. Romanen er let afkodet med en lix på 20, men den er ikke let fordøjelig fritidslæsning. Derfor er det en opgave for landets bibliotekarer at sørge for, at "Med eller uden bryster" ender i hænder, der kan bære den. Åbnet med forkerte forventninger kunne den ende med at blive afvist. Det fortjener den ikke.