Anmeldelse

Kup!

En særavis om forbrug

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ekstra Bladet har oprettet en hjemmeside med forskellige tilbud til skoler om særnumre, der handler om avisen som medium og om forskellige temaer. Der er også forslag til opgaver og undervisningsforløb, der dog ikke er tilstrækkeligt grundige og inspirerende.

Kup! er en særavis om forbrug. Den handler blandt andet om fastfood, regler for køb af varer, de unges forbrug, skønhedspleje, skjulte reklamer og musik- og it-udstyr.

Artiklerne er oplysende og meget kritiske. "Giv fuskerne kamp til stregen" er overskriften til en leder på side 2. Her kommer flere eksempler på rubrikker: "Er du nem at narre?", "Føj for fastfood" og "Pas på skodjob". Tonen i Ekstra Bladets kritiske journalistik er fastholdt. Der er også opfordringer til de unge om at ringe til Ekstra Bladet og gøre opmærksom på kritisable forhold.

Avisen er beregnet til undervisning i dansk og samfundsfag på 7.-10. klassetrin. Der mangler i høj grad spændende materialer til undervisning i sagtekster i folkeskolen, og den vigtige undervisning i sagprosa er nedprioriteret. Dette særnummer er derfor et glimrende initiativ. Sproget er hårdtslående, farverigt, levende og letforståeligt. Layout og fotografier appellerer direkte til målgruppen, og indholdet handler om de unges egen verden.

Jeg vil derfor kraftigt anbefale materialet til danskundervisningen, til læsning, gode diskussioner i mundtlig dansk og til analyser af værdier og holdninger, avismediet, avisgenrerne, kompositionen, layoutet, sproget og fotografierne. Et samarbejde med samfundsfag vil være oplagt.