Anmeldelse

Træmænd og havkvinder

Fire eventyr

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne lille udgivelse rummer fire eventyr med en kort indledning til dem alle. To af bidragene er H.C. Andersens. De to øvrige er med- og moddigtninger til "Grantræet" og "Den lille Havfrue". Russeren Jevgenij Permjak digter 1959 om "Det grimme grantræ", en overset vækst i skoven. Den har dog digter Andersens bevågenhed, han sidder ofte i dens skygge. Da træet fældes, fører det til nyt liv. Ærbødig meddigtning, charmerende fortalt. Englænderen Jane Gardam moddigter 1983 Andersens havfruehistorie med "Hjerteflimmer" om den alleryngste af havmandens døtre. Hun er oprørsk og provokerende, opsøger prinsen, som hendes storesøster tabte sit hjerte til, uden at hendes kærlighed blev gengældt. Hun lokker ham med sin uimponerede ligefremhed ned til sig i havdybet. Hun fortier ikke, at han kun kan vinde hende ved at gennemgå forvandlingens pinsler. Han fortryder dog og vender tilbage til sit slot.

Begge bidrag er gode fortællinger, der bliver interessante ved at sammenstilles med Andersens eventyr. Bogen er for spinkel til at kunne bruges selvstændigt, men den kan anvendes som et supplement til et Andersen-forløb i overbygningen.