Anmeldelse

Historien om hønsepigen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bent Haller har skrevet et nutidigt og rystende eventyr for store børn om omsorgssvigt og misbrug. En grotesk historie om at overleve på trods af voksenondskab. En morsom og underholdende historie med et dybt foruroligende tema.

Lille Ingrid placeres i et hønsehus til opbevaring. Hendes mor skal tjene penge til tv-licensen og i øvrigt begynde at gå til pistolskydning. Meget hurtigt bliver Ingrid til Gokl og lærer at tale "hønsk". Pigen lærer aldrig rigtigt at sidde på en pind, og som tiden går, kommer hun i tvivl om sin identitet. Er hun mon en høne eller et menneske? Da Ingrid er ved at vokse ud af hønsegården, stikker hun af fra den og havner hurtigt i kløerne på den pædofile og pengegriske organhandler, doktor Frankel.

På falderebet bliver Ingrids bortdonerede hjerte reddet af sygeplejersken Lisbeth. Sygeplejersken lukker lille Ingrid inde i sin viktualiekælder, hvorefter hun dør i en trafikulykke. Døden nær reddes Ingrid af en snarrådig kanariefugl, Piphans. Ude i friheden havner pigen igen i kløerne på de forkerte voksne. Denne gang bliver hun husslave hos et kendt mediepar, Klingenhøj, der i øvrigt hurtigt stikker af til New York for at gøre karriere og efterlader Ingrid med ansvaret for opdragelsen af deres tvillingebørn.

Der er meget mere på færde i den vildtbaskende historie, for Ingrids rejse fører hende i cirkus. For tredje gang skifter hun navn, denne gang til Irina.

Historien ender i en dramatisk cirkusforestilling, i et oprør mellem aktører og publikum, hvor Ingrids/Irinas mor får skudt den pædofile doktor dog ved et uheld. Da moren sigter igen, rammer hun med et pletskud cirkusdirektørkongen. Han er nemlig far til Ingrid. Det ved hun bare ikke

"Selvfølgelig var det forfærdeligt, der kom både politi og ambulance med hylende sirener, men cirkus måtte fortsætte, sådan var det i den branche, der var altid nye forestillinger i nye byer".

Bogen kan læses af børn i alderen 11-14 år. Som fælleslæsning og fortolkning i danskundervisningen kan romanen stærkt anbefales fra 5. klasse.