Anmeldelse

Monicas oprør i køkkenhaveklubben

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Køkkenhaveklubbens medlemmer er dømt tvangsindlagt til at se "Sværmer for en aften", grøntsagernes svar på "Stjerne for en aften". Tvangsindlæggeren er køkkenhavens svar på Kommandusen i Lønnebergs fattiggård eller en partileder i et topstyret parti, græskarkonen Anna Mortensen, der i øvrigt har Flittiglise som sekretær.

Men mariehønen Monica og hendes hjerteveninde, agurken Stella, kan ikke se det fornøjelige i udsendelsen, og som den topstyrende, straffende engel dømmer Anna Mortensen fjernsynet slukket, så køkkenhavens grøntsager og smådyr må undvære showet, og i stedet kommanderer hun Monica og Stella til at overtage scenen.

Anna Mortensen introducerer dem selv som Tåben og Taberen. Tåben og Taberen, hyler alle publikummerne i kor. Men det lykkes de to at levere et show, der overvinder al modstand. Og som den kloge topstyrer vender Anna Mortensen 180 grader og hylder dem.

Alle er enige om, at "Sværmer for en aften" er bedst live.

Det er en morsom lille historie med en pointe, der nok er værd at tage op til overvejelse - og blandt indskolingens børn.

Illustrationerne er ekspressive i al deres grøntsagsbesjæling og frækt farvemættede i overvejende rødt og grønt.

Alligevel er det, som om bogen bliver overgearet og fortællingen overeksponeret, måske fordi forfatter og illustrator ikke har arbejdet sammen. Meget af det fortalte bliver overflødigt eller fladt på grund af tegningerne, og meget i tegningerne distraherer fortællingen, fordi det er blevet vist, inden det fortælles; på sin vis som en dårlig tekstning i tv, hvor vitsen står på skærmen, før den bliver sagt, så vi har grinet af, når dåsepublikummet når til grinet.