Anmeldelse

Linné i Skåne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 1749 begav Carl von Linné sig ud for i løbet af 76 dage at beskrive en af rigets udørkener. Skåne havde på det tidspunkt været svensk i mindre end hundrede år, og i Stockholm ville man gerne have beskrevet, hvad det erobrede land egentlig kunne bruges til.

Fakta:

Titel: Linné i Skåne

Sider: 60 sider

Type: Bog

Forlag: Position Skåne

Ingen kunne være bedre skikket til opgaven end den tilsyneladende alvidende videnskabsmand Linné, der i løbet af en sommer rejste fra den ene gæstfri præste- og herregård til den anden for at se, hvad egnen havde at byde på. Og grundig var han. Systematisk noterede han mineralforekomster og plantearter, sæder og skikke omkring alt fra biavlens finesser til sildegarnets beskaffenhed.

I denne flotte lille håndbog er koncentrerede oplysninger om steder, personer, flora og fauna, klædedragter og bygninger samt flotte gamle illustrationer og kort. Desuden masser af praktiske oplysninger.

Så hvorfor ikke lade klassens lejrskole gå i naturforskerens fodspor for at opleve en natur, der både ligner og er helt anderledes, end hvad man kan opleve herhjemme. I tilgift kan man opleve en del centrale lokaliteter fra de dansk-svenske krige og minder fra den tidligste danske bygningshistorie: kirker, slotte og hele byer, der vidner om magtforholdene gennem middelalderen og renæssancen.

Den historiske rejse er mere grundigt beskrevet i andre værker, foruden naturligvis af Linné selv. Men denne lille indføring er en god begyndelse, rig på oplysninger og i flot layout. Lad eleverne læse uddrag på svensk. Måske er det en god ide at klistre de engelske resumeer over.