Jacob Mark tror, de mere almindelige såkaldt lineære test vil være lettere for de yngste elever at forholde sig til.

SF: Test i de mindste klasser skal spore læsevanskeligheder tidligt

Jacob Mark udtalte sidste år, at en aftale om et ny testsystem kun giver mening, hvis de mindste klasser ikke testes. Alligevel er SF med i en bred aftale om et nyt testsystem, hvor alle elever nu skal testes for læsevanskeligheder i 1. klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionen tro havde alle, der var med til at indgå den politiske aftale, en såkaldt talepind med i pressemeddelelsen, da der i dag blev præsenteret en aftale om et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen.

Det gjorde, at pressemeddelelsen nåede op på hele to en halv normalside.

Med både deltagerne i partnerskabet Sammen om skolen og aftalepartierne, på nær Liberal Alliance, stod hele 13 repræsentanter nemlig klar til at fremlægge en skolepolitisk samklang.

Adspurgt af journalisterne på pressemødet bakkede Jakob Mark Pernille Rosenkrantz-Theil op i, at det giver mening at lægge testtrykket i de yngste klasser, når det drejer sig om læsning og matematik, som den nye aftale har valgt at prioritere, så man kan opspore elevers vanskeligheder tidligt i skoleforløbet.

SF's ordfører lagde desuden vægt på, at det adaptive testsystem har været for ugennemskueligt for de mindste elever, og at mange af dem har lidt nederlag af, at testene hele tiden blev sværere. Han tror, at flere elever vil trives bedre med det nye lineære system, hvor opgaverne er ens for alle elever.

Slut med at teste for politikernes skyld

Forligspartierne var i en bred vending enige om, at det ikke giver mening at gennemføre nationale test, der ikke er anvendelige for lærernes undervisning og er for svære at gennemskue for eleverne.

"Jeg har besøgt adskillige folkeskoler, hvor der hang to plancher. På den ene stod resultaterne fra de nationale test, og når jeg spurgte, hvad der var på den anden planche, svarede de, at det er deres egne test, som de bruger til undervisningen, og at de kun har de nationale test, fordi de er obligatoriske, og fordi politikerne skal have dem", sagde Jacob Mark på fredagens pressemøde.

"Nu river vi dem ned, man ikke kan bruge, og så laver vi et fælles, som stadig har det nationale evalueringsværktøj i sig, men som man samtidige kan bruge i undervisningen", tilføjede han.