Claus Hjort: Røde smileyer tyder på alvorlige problemer i skolen
Det skal tages alvorligt, at mange skoler med røde smileyer ikke følger op på Arbejdstilsynets påtale. Det var Enhedslistens Johanne Smith-Nielsens budskab, da hun kaldte undervisningsministeren og beskæftigelsesministeren i åbent samråd i går.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"De dårlige forhold går ud over både skoleelever og de offentligt ansatte i skolen, og det er vigtigt, at der bliver fulgt op på de røde smileyer", mente Enhedslistens uddannelsesordfører Johanne Smith-Nielsen ved gårsdagens samråd på Christiansborg.
Hendes kritik tog udgangspunkt i en artikel trykt i Fagbladet 3F. Her fremgår det, at kun syv ud af 82 skoler med røde smileyer har fulgt op på Arbejdstilsynet påtale.
Politianmeldelse er en mulighed
Ifølge beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er tallet faldende, og han nævnte, at det nu er 54 skoler, der mangler at følge op på en påtale. Ministeren var dog enig i, at det er en bekymrende udvikling, at så mange skoler overhovedet har fået en rød smiley.
"Det er tegn på alvorlige problemer i folkeskolen, og det er vigtigt, at der bliver holdt øje med skolerne. Arbejdsmiljøloven skal overholdes, og det er skolernes ansvar, at problemerne bliver løst", sagde han og henviste til arbejdsmiljøreformen fra 2005, der tilsigter, at alle landets skoler inden udgangen af 2009 vil blive screenet af Arbejdstilsynet. Indtil videre er 1.950 folke-, fri- og privatskoler blevet screenet, og det tal var beskæftigelsesministeren tilfreds med.
"Men hvis arbejdsmiljøloven ikke bliver overholdt, og der ikke bliver fulgt op på en rød smiley, kan skolen blive politianmeldt", fastslog Claus Hjort Frederiksen.
Johanne Smith-Nielsen mente, at selv om tallet er faldet til 54 skoler, er det stadig et tegn på, at tingene ikke fungerer.
Skoleelever og kunder i Magasin
Danske skoleelever er ikke omfattet af arbejdsmiljøloven, og netop her var debatten stor.
"Loven gælder ansatte på landets arbejdspladser, men den gælder eksempelvis ikke kunder i Magasin, og det er hensigtsmæssigt. Hvis et klasseværelse er farligt, bliver lærerne jo ikke bare sendt ud, det kommer også eleverne til gode", mente Claus Hjort Frederiksen.
Men den sammenligning var Johanne Smith-Nielsen bestemt ikke begejstret for.
"Vi kan vist hurtigt blive enige om, at skoleelever og gæster i Magasin ikke kan sammenlignes. Eleverne er ikke automatisk beskyttet, fordi lærerne er det", sagde hun og henviste til flere tilfælde, hvor for eksempel en sekretær på grund af skimmelsvamp er blevet flyttet fra en afdeling i skolen, men hvor eleverne ikke er det.