Anmeldelse
trivnu.dk
Fokus på Skolernes Trivselsdag den 2. marts 2108
Psykiatrifonden har udviklet et gratis digitalt trivselsprogram for at øge fokus på psykisk sundhed og trivsel i skolerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er ikke to meninger om, at det er vigtigt, at der kommer øget fokus på mental sundhed og trivsel i skolerne. Derfor har Psykiatrifonden udviklet et gratis, digitalt trivselsprogram, der er nemt at bruge for lærere. Det kan findes på www.trivnu.dk, og det udkommer nu, så det kan tages i brug op til den 2. marts, der er Skolernes Trivselsdag.
Fakta:
Titel: trivnu.dk
Forlag: Psykiatrifondens Forlag
Tænk, jeg vidste slet ikke, at skolerne havde sådan en dag! Alt nyt kræver, at man gør opmærksom på, at det findes. Det tog lidt tid at få implementeret ”Uge Sex”, som alle skoler nu ved kommer år efter år. Det er nu min opgave at gøre alle lærere og skoleledere og forældre opmærksomme på, at der nu er kommet en årlig trivselsdag.
Men det er jo ikke gjort med kun én dag om året. I lærervejledningen står der, at den optimale gennemførelsesfrekvens er enten en lektion hver anden uge i et år eller en lektion om ugen i et halvt år. Er det meget eller lidt? Ja, det kommer vel an på, hvem man er, og hvilke elever man har. Men det er altid godt med denne formaliserede form, så det kan lægges ind i skolernes alt for stramme årsplaner.
Heldigvis har Psykiatrifondens undervisere gjort det nemt for os lærere. Der er video, hvor der bliver instrueret og forklaret, så læreren frigøres til at kunne observere, hvordan eleverne tager imod de informationer, de får. Der er enkelte øvelser på videoerne, og der er understøttende pdf-filer, der igen minimerer lærernes forberedelse. Og lige præcis denne sætning gør mig både glad og ked af det. Det er godt, at lærernes forberedelsesarbejde og belastningsgrader nedsættes, men det gør mig ked af det, at det er nødvendig at ty til ”færdigretter” for at kunne få en normal skolehverdag til at fungere. Men det er en helt anden diskussion.
Vi skal være glade for, at der er eksperter hos både Psykiatrifonden og Sex og Samfund, der giver indholdsmættet og sund undervisning, når det hele nu skal foregå på discount i skolerne i dag.
Der er ingen tvivl om, at Psykiatrifonden har ekspertisen i trivsel og mental sundhed. "Triv Nu" har en varighed på 11-15 lektioner, som anbefales fordelt over enten et halvt eller helt skoleår. Er det ”klassens tid”, der skal bruges på det?
Nogle advarselslamper blinker, når jeg læser om "resursefokus". Og ja, det er nok kun mig, der ser et ”positiv psykologi-spøgelse”. Det er fint at fokusere på 24 styrker som redskab til at arbejde målrettet med relationer, selvværd og selvtillid samt handlekompetence. Og så tænker jeg pludselig på det olympiske motto: ”hurtigere, højere, længere”. Gør vi kun det her for at optimere arbejdsstyrken? Og hvad med alle diagnosebørnene?
Men bortset fra det er "Triv Nu" et godt, gennemarbejdet og efterprøvet undervisningsprogram, som skal prøves, og der skal samles erfaringer ind, for der er ikke noget, der er vigtigere i skolen, end trivsel.