Anmeldelse

Natur, vildt, jagt

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En undersøgelse offentliggjort sidste efterår viste, at Danmarks jægere ikke var gode til at ramme, men skamskød alt for mange dyr. Og med den kolossale tilgang, jagtudøvelsen havde for 10-15 år siden, kan det vel heller ikke undre, at der er for få seriøse udøvere inden for denne hobby. Det har givet anledning til en jagt på jægerne, som nu går til modangreb med blandt andet dette materiale, som er beregnet til brug i 7.-10. klasse, fortrinsvis i biologi.

Og her har jægerne sigtet godt. Man er gået tæt på, har skudt med hagl, og de fleste har ramt. Materialet, som er blevet til i et samarbejde med Jagt- og Skovbrugsmuseet, består af et ringbind med baggrundsmateriale, forslag til undervisningsforløb, 'facitlister' til opgaver og en udmærket lysbilledserie samt tekstark hertil. Serien på 30 farvefotos viser en række danske dyr, ikke kun de jagtbare, og fortæller kort om deres forekomst og biologi. Baggrundsmaterialet er til de to elevhæfter, som det til nu er blevet til. Det ene, 'Natur, vildt og jagt', fortæller om jagtens rolle generelt, mens det andet hedder 'Råvildtets biologi'. Hæfterne er på henholdsvis 16 og 20 sider, og der medfølger 25 eksemplarer af hvert. De er beregnet som materialets grundstamme, hvortil kan kobles aktiviteter i naturen samt besøg af en gæstelærer fra jægerforbundet.

Endvidere findes to også udmærkede videoer: 'Jægerens vidunderlige verden', som er optaget af en forhenværende jæger, som nu går på jagt med kamera, og 'Råvildt', en film om rådyrets biologi, som den udfolder sig i Sverige. Begge videoer, som hver varer godt en halv time, er i en rimeligt professionel kvalitet, den første med fotografens egne, charmerende kommentarer med sønderjysk dialektaccent, den anden med en meget voksenpræget kommentar, som dog nok kan klares af de fleste elever på de ældste klassetrin.

Alt i alt et godt og spændende materiale, som kan bruges i sin helhed, eller elementerne kan benyttes enkeltvis også på yngre klassetrin. På grund af tilskud er det også billigt, men har man ikke råd, kan sættet lånes fra amtscentralerne, hvor det også kan købes.