Anmeldelse

Vadehavet på tværs

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det sydvestlige hjørne af Jylland er et fortrinligt sted at henlægge en lejrskole, medmindre man da bor på egnen. Og Vadehavets Formidlerforum, der står bag denne lille fine udgivelse, står parat til at give deres viden om den unikke biotop videre. Vaden er en levende organisme. Dels rummer den et fantastisk plante- og dyreliv, dels forandrer den sig hele tiden, både ved skiftet mellem ebbe og flod og på længere sigt. Det sidste sætter sit præg på kulturlandskabet, hvor generationer af mennesker har bygget diger, inddæmmet land, set det hele forsvinde igen under en stormflod og ukueligt bygget det op igen, nyere og stærkere.

Bogen er overkommelig for elever i 5.-7. klasse. De to kompetente forfattere har fundet en form, der ikke overforsimpler, men heller ikke taler ned til læserne. Der er afsnit om for eksempel månens/tidevandets indvirkning på landskabet, sluser og landindvinding, flora og fauna, byerne i området, vadehavets øer og historiske afsnit om søfart.

Vadehavets natur- og kulturfænomener har deres helt egen terminologi. Man kan diskutere, om eleverne behøver at lære alle ordene, men de præsenteres og forklares på forbilledlig vis.

Smukke fotos og oversigter viser, hvad det hele drejer sig om. Nemlig hvordan menneskets livsvilkår gennem århundreder har været en kamp mod naturens luner.