Bowling er blandt de ciscipliner, som eleverne kan stille op i til Skole OL.

Debutant-skole glæder sig til den store scene i Skole OL

Sdr. Omme Skole debuterer med samtlige klasser fra 4. til 8. årgang til finalestævnet i Skole OL i næste uge. Skolen har alene fået øje på tilbuddet, fordi finalerne foregår lokalt. Idrætslærer Louise Langvad Nicolajsen er begejstret for konceptet.

Publiceret

I næste uge byder Billund velkommen til 11.000 elever, som har kvalificeret sig til finalestævnet i Skole OL. Byen omdannes til en OL-by i børnehøjde, når landets bedste klasser på 4. til 8. årgang dyster i ti forskellige sportsgrene fra tirsdag til fredag.

Sdr. Omme Skole ligger i Billund Kommune blot 23 kilometer fra finalestævnet og er med til Skole OL for første gang. Skolen har taget de indledende lokale stævner med storm.

”Syv af vores otte klasser på 4. til 8. årgang vandt den disciplin, de stillede op i. I roning kom 8.a få sekunder efter 8.b, så vi søgte et wildcard til klassen. Det har vi fået, så begge vores 8.-klasser skal med til finalen i næste uge”, fortæller idrætslærer Louise Langvad Nicolajsen.

Det indledende ro-stævne foregik på Sdr. Omme Skole og havde Louise Langvad Nicolajsen som ankermand. Da der ikke findes en lokal roklub, fik hun assistance fra Dansk Forening for Rosport.

3.000 børn dyster hver dag

Hver dag fra tirsdag til fredag i næste uge vil der cirka være 3.000 elever fra 4. til 8. klasse i Billund koncentreret omkring Byens Plads, Billund Centret og Atletik Stadion ved Den Internationale Skole.

Efter indmarch med tænding af den skoleolympiske ild, nationalsang og fælles motionsløb sendes eleverne ud på forskellige lokationer for at dyste i de discipliner, de har kvalificeret sig i. Skole OL består af konkurrencer i atletik, bowling, bueskydning, dans, e-cykling, o-løb, triatlon, roning, ultimate og parasport. Hele klassen stiller op som ét hold, og de børneolympiske værdier fællesskab, færdighed og fairplay går på tværs af disciplinerne.

I løbet af dagen vil Billund være fyldt med side-events, som eleverne kan deltage i, når de ikke er i gang med deres konkurrence. Til sidst samles alle 3.000 igen på Byens Plads til pokal- og medaljeoverrækkelser.

Danmarks Idrætsforbund og Dansk Atletik står bag Skole OL. Billund Kommune har fået tildelt værtskabet frem til 2024

”Vi lånte romaskiner til at øve os på, og til stævnet fik vi ægte udstyr fra forbundet som til et verdensmesterskab. Vi kunne blandt andet følge med i konkurrencerne på storskæm. Det var mega professionelt”, siger hun.

Fællesskabet i fokus i alle discipliner

Louise Langvad Nicolajsen er gået ind i arbejdet med Skole OL for at skabe idrætsoplevelser, som eleverne ikke får til hverdag. For eksempel tilbyder Sdr. Omme Skole normalt ikke roning i idræt.

"Motivationen får en tak ekstra, når eleverne ved, at de kan komme til at møde de bedste klasser i landet", siger Louise Langvad Nicolajsen.

Til gengæld svarer eleverne igen med entusiasme.

”Skolerne i Billund Kommune mødes hvert år og dyster i forskellige discipliner, så eleverne er vant til at komme til stævne. Men det hele får en tak ekstra, når de kan komme til at møde de bedste klasser i Danmark. Det giver ekstra motivation, og eleverne er gået til de indledende stævner med bankende hjerter og svedige hænder”.

Idrætslæreren har aldrig set så stort et sammenhold i klasserne som til de indledende stævner, hvor eleverne i den grad heppede på hinanden.

”Skole OL har ikke individet, men fællesskabet i fokus, så eleverne er nødt til at gøre hinanden gode for at vinde”, siger Louise Langvad Nicolajsen.

Hun bruger roning som eksempel. Her skal klassen ro fire kilometer, og alle skal i maskinen mindst én gang. Taktikken går ud på at de fysisk stærkeste elever tager flere ture.

”De stærkeste kan måske ro 30 tag ad gangen, så der er utrolig mange skift. Her skal fire elever hjælpe roeren ud af maskinen: En tæller ned til skiftet, en anden holder sædet, og to tager fat om hvert sit ben på eleven i romaskinen. På den måde er alle discipliner bygget op om, at eleverne skal løfte i folk”, siger Louise Langvad Nicolajsen.

Deltagelse må gerne blive en tradition

Det er ikke blot første gang, at klasser fra Sdr. Omme Skole har kvalificeret sig til finalestævnet i Skole OL. Skolen har heller aldrig været med til indledende stævner.

”Jeg tror ikke, at vi har hørt om Skole OL før, men da vi fik at vide, at Billund Kommune skulle være vært for finalestævnet, gik vi all in i arrangementet”, siger Louise Langvad Nicolajsen.

Nu vil hun arbejde for, at det bliver en tradition, at skolen deltager i Skole OL. Dog ikke med alle klassetrin, men så eleverne på et par bestemte årgange kommer af sted.

”Skole OL giver eleverne oplevelsen af at være sammen om noget stort, hvor fællesskabet og fairplay er i fokus, og hvor de dyrker idrætsgrene, som vi måske ikke kan tilbyde til hverdag. Men det vil være en stor udskrivning for skolen, hvis vi skulle have alle årgange med til et finalestævne med overnatning i for eksempel København. Men vi bør kunne gøre det til en tradition på et par årgange”, siger Louise Langvad Nicolaisen.

Der går dog et par år, før det dilemma bliver aktuelt, for Billund er også vært for finalestævnet de næste to år.

”Jeg tror gerne, at vores elever ville have været til finalestævne et andet sted i landet, men da vi ikke har deltaget før, tænker de ikke over, at finalerne foregår ligger lige om hjørnet. I stedet kan vi fejre, at alle vores klasser har kvalificeret sig til finalerne”, siger Louise Langvad Nicolajsen.