(Arkivfoto)

Minister tager afstand fra krav om 45 minutters daglig bevægelse i skolen

Det var en fejl at indføre reglen om 45 minutters bevægelse i folkeskolen, lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil på et lukket samråd på Christiansborg.

Publiceret Senest opdateret

"Det var et forkert greb at lave en 45 minutters regel. Det kan jeg sige på dette lukkede samråd. Jeg ville aldrig have gjort det. Jeg ville have sat en retning med parterne".

Sådan sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et lukket samråd i Børne- og undervisningsudvalget på Christiansborg i sidste uge. Det skriver Skolemonitor, som har fundet ordene i et talepapir, der ved en fejl blev lagt ud på Folketingets hjemmeside.

Da undervisningsministeren som nytiltrådt var rundt at besøge lokale lærerkredse sammen med daværende Lærerforeningsformand Anders Bondo Christensen oplevede hun, at kun cirka halvdelen af skolerne var i mål med at indføre 45 minutters bevægelse om dagen for eleverne.

"Hvis man skal længere end det, så kræver det dybt samarbejde og faglighed. Sammen om Skolen er den rigtige måde at lede skolen på, så vi kan komme længere end de 50-60 pct med lokalt ejerskab", mener hun ifølge talepapiret.

Institut for Idræt og Biomekanik og Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet offentliggjorde i 2020 resultatet af to store undersøgelser, hvor skoleelever bar en bevægelsesmåler omkring låret i én sammenhængende uge:

"Vi fandt, at 52 procent af eleverne bevæger sig i 45 minutter eller mere i løbet af undervisningstiden på en typisk skoledag. Resultaterne peger klart og tydeligt på, at der stadig er en væsentlig andel af danske elever, der ikke bevæger sig tilstrækkeligt ifølge skolereformens krav", fortalte professor Anders Grøntved dengang.