Århus Kommune taber penge på døvetilbud

Århus Kommune er utilfreds med, at den som følge af kommunalreformen skal betale 2,8 millioner kroner til landsdelscentret Fredericiaskolen. Kommunen mener ikke, den får nok for pengene, og Tale- og Høreinstitut kalder det unfair konkurrence.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fredericiaskolen har specialiseret sig i døve og hørehæmmede børn og finansieres af kommuner i Region Midtjylland og Region Syddanmark gennem en såkaldt objektiv finansiering, der beregnes ud fra kommunens indbyggertal. Målet er at sikre højt specialiseret viden.

Århus Kommune har hidtil købt høre- og talevejledning til døve og cochlear implanterede børn på Tale- og Høreinstituttet i Århus. Selv om aftalen nu er sagt op, mener kommunen langt fra, at den får valuta for de 2,8 millioner kroner, den skal betale til Fredericiaskolen. Det fremgår af et notat fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge, skriver Jyllands-Posten i sin Århus-udgave.

Penge ud af vinduet

Ved at flytte de otte børn fra Tale- og Høreinstituttet kan kommunen kun skære 900.000 kroner ud af budgettet. Dertil kommer mindre ydelser for 100.000 kroner. På bundlinjen har kommunen en årlig merudgift på cirka 1,8 millioner kroner i forhold til det faktiske forbrug af ydelser.

Rådmand Louise Gade (V) kalder situationen for uholdbar og har skrevet til KL og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

"Vi smider penge ud af vinduet samtidig med, at vi er tvunget til at vinke farvel til et velfungerende, lokalt forankret tilbud," siger Louise Gade til JP Århus.

Gratis tilbud giver urimelig konkurrence

For Tale- og Høreinstituttet betyder det, at nogle døvelærere med specielle kompetencer på børneområdet får mindre at lave.

"Vi er heldigvis en stor institution, så vi forsøger at omfordele opgaverne, så vi fortsat kan drage nytte af medarbejdernes spidskompetencer. Men det er en helt urimelig situation, vi er bragt i", siger forstander John Jørgensen fra Tale- og Høreinstituttet i Århus til specialpaedagogik.dk.

Ifølge loven skal han tilpasse sin institution til markedskræfterne ved at gøre det synligt, hvad kommunerne har behov for, og hvad tilbudene koster. Men det er umuligt at konkurrere med et gratis tilbud fra en objektiv finansieret institution som Fredericiaskolen.

"Det er en unfair konkurrence, som går ud over vores omsætning. Århus Kommune har en volumen, som gør problemet tydeligt, men også andre kommuner bruger Fredericiaskolen på bekostning af os. Sådan en situation er med til at spolere de faglige miljøer, og det kan ingen være tjent med", siger John Jørgensen.

Institut kan selv sikre fagligheden

Hensigten med den objektive finansiering er ellers netop at sikre faglige miljøer på snævre områder.

"Den tanke kan jeg godt følge. Men med et underlag på 1,2 million borger i Region Midtjylland kan vi selv sikre kompetencen på høre-området. Vi har leveret ydelser i mange år og har mindst samme ekspertise som Fredericiaskolen", siger John Jørgensen, der også servicere voksne på Tale- og Høreinstituttet i Århus.

Læs mere