
Ghettopakken: Færre skoler skal gennemføre sprogprøver næste år
Faldet i antallet af udsatte boligområder er nu medvirkende til, at færre skoler næste år skal gennemføre ghettopakkens sprogprøver for børnehaveklasser og elever i 1.-9. klasse. Skolelederforeningen opfordrer ministeren til at fjerne muligheden for at dumpe i år.
Antallet af folkeskoler og privat- og friskoler, der skal gennemføre ghettopakkens obligatoriske sprogprøver for børnehaveklasser og sprogligt udfordrede skoleelever, daler markant næste år.
Det viser en ny vejledende liste fra Børne- og Undervisningsministeriet over, hvilke skoler der i skoleåret 2021/22 skal gennemføre de obligatoriske sprogprøver, der blev indført som et element i et folketingsflertals kamp mod parallelsamfund - også kaldet ghettopakken.
I indeværende skoleår skal i alt 35 skoler - 25 folkeskoler og 10 fri- eller privatskoler - gennemføre sprogprøverne. Næste år daler tallet til 26 skoler - nemlig 18 folkeskoler og otte fri- og privatskoler.
Faldet skal ses i sammenhæng med, at antallet af boligområder, der defineres som udsatte boligområder, er dalet gennem de seneste par år - hvilket ifølge regeringen især skyldes, at langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse.
Fra 40 til 25 udsatte boligområder
Fra 40 til 25 udsatte boligområder
I 2019 stod i alt 40 boligområder defineret som "udsatte". Dette tal er i december 2020 dalet til 25 udsatte boligområder. Derudover har sammenlægningen af Ellekærskolen og Tovshøjskolen til Ellehøjskolen i Aarhus også medført, at der er en skole mindre på listen næste år.
Sprogprøverne, der både omfatter alle elever i børnehaveklasserne og elever i 1.-9. klasse med behov for sprogstøtte, skal gennemføres på grundskoler med over 30 procent elever bosat i boligområder, der inden for de seneste tre år har været på Transport- og Boligministeriets liste over udsatte boligområder.