Udviklingen i antallet af lærerstillinger i folkeskolen sammenholdt med udviklingen i antallet af elever. Faldet i elevtal forklarer kun cirka en tredjedel af faldet i antal lærere.

Trods længere skoledag: Lærerantallet i folkeskolen bliver ved at falde

Hvert år i august siden 2009 har Danmarks Lærerforening opgjort antallet af fuldtidsansatte lærere i folkeskolen. Og hvert år er tallet blevet lavere. Nu er der 14 procent færre lærere end for syv år siden. Elevtallet er kun faldet med knap 5 procent.

Publiceret
Sådan har antallet af lærere udviklet sig siden 2009.

14 procent færre lærere siden2009

Antallet af lærere i folkeskolen (omregnet til fuldtidsansatte)er faldet med 7.700 fra august 2009 til august 2016. Det viser etudtræk fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL. 7.700færre lærere svarer til et fald på 14 pct. Antallet af lærere erfaldet både i årene frem til folkeskolereformen og i skoleårene2014/15 og 2015/16, hvor reformen blev implementeret. Fra skoleåret2013/14 til skoleåret 2015/16, hvor eleverne som en del af reformenfik mange flere timer, faldt antallet af lærere med to procent, ogåret efter fortsatte faldet med yderligere én procent. Detprocentuelle fald i elevtallet har både før, under og efterreformen været mindre end faldet i antal lærere, og set over heleperioden kan elevtalsudviklingen kun forklare en tredjedel affaldet i antallet af lærere.

Kilde: Notat fra Danmarks Lærerforening

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Også i dette skoleår er der blevet færre lærere til at løfte opgaven med at undervise den halve million børn i de danske folkeskoler, så hver lærer altså skal undervise flere elever og /eller flere timer.

Lærerne fik 13 procent flere undervisningstimer sidste år 

I Finansministeriet sidder partierne lige nu og skal have finansloven for 2017 på plads. Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen har skrevet til finansminister Claus Hjort Frederiksen og partiernes finansordførere, så de er klar over, hvor presset, folkeskolen er:

"Politikerne på Christiansborg har besluttet, at folkeskolerne fra august 2014 skal levere 36 procent flere undervisningstimer til eleverne", skriver han og forklarer, at det altså skal ske med 14 procent færre lærere, end der var i 2009. "I det seneste år fra august 2015 til august 2016 er antallet af lærere reduceret med 1,1 procent, mens elevtallet i perioden kun er faldet med 0,38 procent. Der er altså tale om, at antallet af lærere fortsat falder i folkeskolen på trods af de mange flere timer".

Anders Bondo appellerer på elevernes vegne: "Eleverne i folkeskolen har brug for, at politikerne på Christiansborg, der med folkeskoleloven har fastlagt serviceniveauet, tager ansvar for, at skolerne kan lykkes med opgaven".

Powered by Labrador CMS