Syg i ferien: Nu kan du få erstatningsferie

Bliver du syg i længere tid midt i sommerferien, så kan du nu få erstatningsferie. Men du skal aflevere lægeerklæring allerede fra første sygedag, selvom det kun er sygdom ud over fem feriedage på et år, man får erstattet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ligesom i dag er læreres ferie som bekendt ikke sammenfaldende med skoleferien. De nye regler drejer sig altså om de feriedage, der er meldt ud i en enkelte kommune. Overenskomstkontoret i Danmarks Lærerforening har udarbejdet et eksempel, der gælder for en lærer, der har optjent 25 feriedage, og hvor kommunen har meldt ud, at der er 15 feriedage i juli og fem i efterårsferien:

"Du holder 15 dages ferie i juli, og under ferie bliver du syg i fire dage, hvorefter du bliver rask og forsætter din ferie. i oktober holder du fem feriedage i efterårsferien, men er syg fire af dagene fra tirsdag. Hvis du har meldt sygdom efter reglerne og fremlægger dokumentation for dine sygedage, kan du få erstatningsferie for de tre sidste sygedage i efterårsferien".

Der skal altså ligge en aftale om, hvem man skal melde sig syg til i ferieperioderne, præcis som når man melder sig syg på skoledage. Hvornår man kan få erstatningsferie aftales inden for de almindelige regler for aftaler om ferie, men varslerne forkortes, hvis det er nødvendigt for, at man som lærer kan nå at holde sin hovedferie inden for hovedferieperioden, dvs. inden 30. september.

Tidligere havde man kun ret til erstatsningsferie, hvis man var syg, når ferien begyndte - at sygdommen altså forhindrede, at man kunen holde ferie. Den ret har man fortsat, men per 1. maj i år kan man altså også få erstatningsferie ved længerevarende sygdom, der opstår, mens man har ferie.