STU får måske en overbygning

En arbejdsgruppe skal frem til efteråret 2010 vurdere, om der er behov for, at ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov får en overbygning. På Fyn deltager 25 tidligere elever i forsøg om at fastholde resursesvage unge på arbejdsmarkedet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I forbindelse med finansloven er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på, om ungdomsuddannelsen skal have en overbygning: Hvem er målgruppen, hvilke eksisterende tilbud kan bruges, og hvad økonomi er der i det? Det ser ud til, at vi får en ny udvikling", fortalte kontorchef Finn Christensen fra Undervisningsministeriet på ministeriet konference om, hvordan man styrker overgangen til ungdomsuddannelserne for unge med særlige behov.

Også STU skal måske ændres.

"Vi skal drøfte, om praktikken skal have en mere fremtrædende plads, så uddannelsen ikke bliver så boglig. Handicaporganisationerne og Bertel Haarder er enige om, at de vil beskrive gode eksempler", sagde Finn Christensen.

Nyt projekt skal fastholde unge i job

I Svendborg er 25 unge i fleks- og skånejob med i et nyt forsøgsprojekt, der går ud på at fastholde resursesvage unge på arbejdsmarkedet, selv om der er stigende arbejdsløshed. De unge er alle tidligere elever på CSV Sydøstfyn, Center for Specialundervisning for Voksne.

"Vi har ikke noget efterværn på vores treårige ungdomsuddannelse, hvor de unge har gået, og derfor mister vi kontakten med dem, når vi sluser dem ud på arbejdsmarkedet", siger CSV Sydøstfyns jobkonsulent Bent Damgaard, der er leder af projektet.

"Både de unge og deres arbejdsgivere har spurgt, om vi kan tilbyde et efterværn, hvor vi følger den unge og arbejdsgiveren og støtter op, hvis det skulle være nødvendigt", siger Bent Damgaard.

De unge danner allerede netværk

Beskæftigelsesrådet for Svendborg, Langeland og Ærø har bevilget en ramme på 200.000 kroner til det etårige projekt.

"Hvis projektet viser et behov, vil vi forsøge at få gjort efterværn til en permanent ordning", siger Bent Damgaard og tilføjer, at et efterværn også vil kunne samle de unge op, som måtte blive afskediget fra deres arbejdsplads.

23 af de 25 unge har været samlet på CSV Sydøstfyn som en start på forsøgsprojektet.

"De begyndte med det samme at etablere netværk, hvilket netop er et af målene", siger Bent Damgaard.

Også arbejdsgiverne, de unges hjemmevejledere og andre relevante instanser inddrages i projektet. CSV Sydøstfyn skal fire gange i forløbet give en skriftlig status for projektet, og når projektet er afsluttet, skal det evalueres.