"Jeg var klar over, at jeg ikke skulle sidde alene med opgaven. Når de sker noget, man ikke har prøvet før og føler sig usikker, er det en grundlæggende lederregel, at man skal spørge sin chef. Det er heldigvis sjældent, man står i en krisesituation, så det er en god ide at blive holdt i hånden", siger skoleleder Morten Naumann.

Skoleleder fra landets første corona-ramte skole fandt støtte i myndighedernes anbefalinger

Coronavirus rammer nu flere danske skoler. På Malling Skole syd for Aarhus er en 5. klasse og to lærere sendt i karantæne, og også andre skoler i kommunen er ramt. Det er vigtigt at informere præcist, anbefaler Morten Naumann, der som den første skoleleder i landet fik corona tæt på.

Publiceret Senest opdateret

Symptomerne påcorona

 • Coronavirus/COVID-19 kan vise sig med feber, hoste ellervejrtrækningsbesvær.
 • Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat forsmitte.
 • Hvis du indenfor de sidste 14 dage har været i et land medcoronavirus/COVID-19 smittespredning, eller hvis du har været i tætkontakt med en person med coronavirus/COVID-19, så ring til lægen,hvis du er syg.
 • Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op iventeværelset, da du kan smitte andre.
 • Uden for åbningstid skal du ringe til lægevagt ellerakuttelefon i din region.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Beskyt dig selv og andre modcoronavirus

 • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
 • Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder
 • Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiskekontakt
 • Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og påarbejdspladsen
 • Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andretage hensyn

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Spredning af corona iDanmark

 • Testede: 1.340
 • Smittede: 156
 • Dødsfald: 0
 • I karantæne: 875

Risikoen for, at der kan komme flere rejserelaterede tilfælde afcorona-smittede i Danmark og tilfælde blandt kontakter til disse,vurderes som høj. Også risikoen for, at der vil komme et egentligtsmitteudbrud i Danmark inden for de kommende uger, vurderes somhøj.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, ECDC og StatensSerum Institut pr. 10. marts 2020.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleleder Morten Naumann fra Hedegårdenes Skole i Roskilde fik et varsel om en ny og ukendt situation, da han onsdag den 26. februar om aftenen læste et opslag på Facebook, hvori TV2-redaktør Jakob Tage Ramlyng skrev, at han skulle testes for corona. Han har en søn i henholdsvis 2. og 6. klasse på skolen og sidder i skolebestyrelsen.

"Da jeg stod op torsdag morgen, fornemmede jeg, at der var ildebrand i min telefon. Jakob havde skrevet ud, at han var testet positiv, så både venner, bekendte, forældre og journalister begyndte at ringe", fortæller skolelederen.

Det er en god ide at blive holdt i hånden

Det er en god ide at blive holdt i hånden

Morten Naumann skrev straks til sin direktør og forvaltningschef, at han stod med et tilfælde af corona, som han gerne ville have hjælp til at løse.

"Jeg var klar over, at jeg ikke skulle sidde alene med opgaven. Når der sker noget, man ikke har prøvet før og føler sig usikker, er det en grundlæggende lederregel, at man skal spørge sin chef. Det er heldigvis sjældent, man står i en krisesituation, så det er en god ide at blive holdt i hånden", uddyber han.

Direktøren og forvaltningschefen nedsatte et kriseberedskab, som kontaktede sundhedsmyndighederne.

"Det var rart, at de tog det fra mine skuldre. Sundhedsmyndighederne fortalte, hvordan vi skulle forholde os, og det skrev forvaltningen ned, så jeg kunne sende det ud til forældrene via Aula og skolens hjemmeside. Det er vigtigt at lytte til fagkundskaben og informere klart og tydeligt om det, man ved noget om. Man skal undgå at komme med gisninger om, at virus er så og så farligt, eller at det slet ikke er farligt", siger Morten Naumann og vurderer, at det lykkedes at sende en balanceret information ud til forældrene.

"Når vi vidste noget nyt, sendte vi det ud. Det skete tre gange i løbet af torsdag-fredag".

Storebroren nåede at være i skole i to dage efter skiferien

Storebroren nåede at være i skole i to dage efter skiferien

Det springende punkt var, om eleven i 6. klasse også var smittet. Han havde været i skole i to dage efter, at familien var kommet hjem fra skiferie i Italien, mens lillebroren i 2. klasse havde været syg.

"I første runde blev begge forældre og lillebroren testet. Lillebroren var helt almindeligt syg med snot og forkølelse. Storebroren blev ikke testet, fordi han ikke havde symptomer, men sundhedsmyndighederne valgte så at teste ham alligevel, fordi både hans forældre, jeg og hans lærere følte sig usikre. Det var fint, for så kunne vi melde ud om fredagen, at han ikke var ramt af corona og derfor ikke kunne have smittet andre", fortæller Morten Naumann.

Det skete på storebrorens fødselsdag, så om eftermiddagen gik klassekammeraterne hen og satte gaver til ham trappestenen.

"Børnene var meget omsorgsfulde", konstaterer skolelederen.

Skolen fik hjælp af et skifte i mediernes omtale af corona

Skolen fik hjælp af et skifte i mediernes omtale af corona

På intet tidspunkt var der optræk til panik, hverken blandt elever, lærere eller forældre.

"Alle tog det med ophøjet ro. Netop fordi vi fik den første smittede i Danmark, skete der også et skifte i den måde, medierne omtalte corona på, så det blev mere nuanceret. I stedet for reportager fra Kina spurgte medierne danske eksperter til råds, og de talte faren ved virus ned. Alle skal ikke se døden i øjnene. Corona er kun farligt, hvis man er svag i forvejen", siger Morten Naumann.

Morten Naumanns råd til sine kolleger, der får sat forældre, elever eller lærere i karantæne, er at holde sig tæt til sundhedsmyndighedernes anvisninger.

"Jeg har forstand på pædagogik og ikke på lægevidenskab, så hvis jeg egenhændigt havde sendt elever i karantæne eller havde lukket skolen, ville jeg have skabt panik", siger skolelederen.

I Aarhus holder børne- og ungeforvaltningen et dagligt beredskabsmøde om corona, hvor man bliver informeret om status på skoler og daginstitutioner og modtager oplysninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

"Vi har fundet ud af, at det er vigtigt at holde et højt kommunikationsniveau, men samtidig ikke begynde at gætte. Der vil være mange forældre, som spørger, hvad næste skridt er. Vi har oprettet en hjemmeside til skoleledere, så de kan svare ud fra et oplyst grundlag", siger skoledirektør Martin Østergaard Christensen til TV2 Østjylland.

Powered by Labrador CMS