Hver femte kommune sløjfer svømning i vand

Tyve procent kommunerne har enten sparet svømmeundervisning i vand væk eller har planer om at gøre det, viser undersøgelse. Kommunerne er forpligtet til at undervise i svømning. Men mange skoler nægter at undervise i svømning til lands.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er Dansk Idrætsforbund og Dansk Svømmeunion der har bestilt undersøgelsen fra Syddansk Universitet, som viser, at 12 procent af landets kommuner har sparet svømmeundervisning i vand væk og otte procent planlægge at gøre det. Ifølge fælles mål skal eleverne kende til bjærgning og livredning og kende metoder til at sikre sig selv i vand. Men ingen steder er det et krav, at undervisningen foregår i vand.

Søndagsavisen har foretaget en rundringning til 44 skoler i de kommuner, der har sparet svømmeundervisningen væk. 22 skoler svarer, at de helt har valgt at droppe svømmeundervisning, mens fire svarer ja til, at de enten underviser eller tænker på at undervise i svømning på land.

Troels Lund: Skoler kan ikke droppe svømning

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen mener dog ikke, at skolerne uden videre kan droppe svømmeundervisningen.

»Det er klart formuleret i de fælles mål, hvad eleverne skal lære -så er det op til kommunerne, om det skal foregå i vand eller ej, men det er ikke til diskussion, om eleverne skal undervises i svømning,« siger ministeren og tilføjer: »Jeg kan ikke forstå, at det ikke skulle kunne lade sig gøre at leve op til de mål«, siger Troels Lund til Søndagsavisen.

Svømmeklubber overtager skolesvømning som forsøg

Danmarks Idrætsforbund vil undersøge, om svømningen kan placeres andre steder. I tre pilotprojekter i Aalborg, Odense og Rudersdal kommuner vil udvalgte klasser i efteråret 2011 blive undervist af henholdsvis skolens svømmelærere og trænere fra den lokale svømmeklub.

"De fleste danskere lærer at svømme i skolen, men den tid kan meget snart være forbi og det kan føre til flere drukneulykker. Vi undersøger nu om svømmeklubber kan redde skolesvømningen, så børnene kan få de nødvendige svømmefærdigheder. Måske vil de økonomisk trængte kommuner oven i købet kunne spare penge på at lade klubberne overtage undervisningen," siger udviklingschef i DIF, Morten Mølholm Hansen.

Læs mere

Fælles mål idræt

Se mere hos Søndagsavisen.