A-kassen afviser at optage meritlærer som nyuddannet
Meritlærerstuderende bør tage en snak med a-kassen, inden de sammensætter deres meritlæreruddannelse. Det erfarer Berit Rydahl Sørensen, som ikke kan blive optaget som nyuddannet meritlærer i Lærernes A-kasse, fordi hun har for mange linjefag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Når man skal uddanne sig til meritlærer, kræves der to linjefag. Men Berit Rydahl Sørensen har oplevet arbejdsløsheden som universitetsuddannet etnograf og valgte at tage fire linjefag i håb om, at det ville kvalificere hende bedre til et job. Hun fik merit for samfundsfag og historie fra sin universitetsuddannelse og valgte idræt og dansk på meritlæreruddannelsen.
For mange linjefag
I sommer blev hun færdig med uddannelsen og søgte optagelse som nyuddannet meritlærer, men fik a-kassens afslag.
"Hun har fine papirer, men vi kan ikke optage hende som dimittend på grund af Arbejdsdirektoratets bekendtgørelser om merit. Det er hovedsageligt principperne om, at ens fag ikke må være over tre år gamle, og at man ikke må genanvende dele af en afsluttet uddannelse", siger Rune Thorup, vicesekretariatschef i Lærernes A-kasse.
Der kan kun stå to linjefag på meritlærerbeviset, derfor figurerer de to universitetsfag på Berit Rydahl Sørensens meritlærerbevis, og de to linjefag fra seminariet står på et separat kursusbevis. Men a-kasssen godtager kun meritlærerbevis med linjefagene fra universitet, og de er ifølge Arbejdsdirektoratets bekendtgørelse for gamle og brugt i hendes universitetsuddannelse.
Fanget i administrativt rod
Berit Rydahl Sørensen beskriver det som en urealistisk lovgivning.
"For at den skal virke, så skal man starte på meritlæreruddannelsen lige efter, at man er færdiguddannet fra universitetet, for meritlæreruddannelse varer jo to år. Men virkeligheden er jo, at man afsøger markedet for jobmulighederne, og når man har gået arbejdsløs et stykke tid, så finder man på at blive meritlærer i stedet", siger hun.
"I princippet vil vi gerne optage alle med meritlæreruddannelsen, men vi er nødt til af holde os til reglerne. Og i forvejen har meritlærerne allerede fået nogle fordele, som man normalt ikke får", understreger vicesekretariatschefen i Lærernes A-kasse.
Dagpenge efter et års fuldtidsstilling
Berit Rydahl Sørensen kan i stedet optjene ret til dagpenge ved at arbejde 1.924 timer, hvilket svarer til en fuldtidsstilling i et år. Alle hendes klassekammerater med to linjefag kan derimod blive optaget som nyuddannede, hvilket betyder, at de kan modtage dagpenge en måned efter uddannelsens afslutning.
"Det vidste hverken jeg eller seminariet, og nu er jeg så fanget i et administrativt rod på trods af, at jeg er mindst lige så kvalificeret som andre meritlærere", siger Berit Rydahl Sørensen, der ærgrer sig over, at hun søgte merit for fagene på universitet.
"Vi er også ærgerlige hver gang, hvor vi møder nogle, der har sammensat deres uddannelse uden at blive vejledt af os", siger Rune Thorup, sekretariatschef i Lærernes A-kasse.