Skønlitteratur

Fire piger, et par jeans

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Ann Brashares

Oversætter: Dorthe de Neergaard

310 sider, 289,50 kroner

Carlsen

'Ikke alle, der strejfer om, er faret vild'. Tolkien.

Hvert kapitel indledes med et citat. Tolkien indleder, og det kunne gælde for hovedpersonerne - fire femtenårige piger. Nok strejfer de omkring og er modtagelige og forvirrede over alle oplevelserne, men de er ikke faret vild. De har hinanden og et stærkt venskab som fast element i tilværelsen.

Pigerne har kendt hinanden altid. Deres mødre blev venner på et fødselsforberedelseshold, og pigerne fortsatte. Vi følger dem den sommer, de for første gang holder ferie hver for sig. Dermed er rammen udstukket for fire forskellige udviklinger.

Carmen føler sig svigtet af sin far, som hun skal tilbringe sommeren med. Alene, tror hun, men han har fået en ny familie. Lena skal besøge sine græske bedsteforældre. Hun er smuk og mistror alle for kun at synes om hendes udseende. Bridget er på fodboldlejr og vil have fat i træneren, Eric. Da det lykkes, vover hun sig ud i mere, end hun ønsker. Tibby må blive hjemme og arbejde. Her bliver hun konfronteret med tab og død, da hendes yngre ferieveninde er alvorligt syg og dør af leukæmi.

Alle fire gennemløber en stor udvikling. I breve holder de hinanden ajour, mens et par jeans er det samlende element. De sendes fra pige til pige og er magiske - når alt andet glipper, klarer jeansene det. Og alligevel ikke helt - pigerne må selv gøre en indsats. Men jeansene hjælper og bliver et signal om, at ingen af dem er alene.

Bogens problemstillinger er vedkommende og genkendelige for aldersgruppen. Sproget flyder godt, velskrevet og underholdende. Typografien er afvekslende, for eksempel er brevene fra pigerne i forskellig håndskrift.

Det er en pigebog, alene omslaget vil afholde drenge fra at gå om bord i den. Til selvlæsning for piger mellem 12-15 år vil den være fin, eller hvis pigerne i klassen skal læse en fælles bog den uge, drengene laver noget andet.

Solveig Andersen