Natur/teknik, Geografi, Biologi

Nomader - Stemmer og spor

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Anthony Swift og Ann Perry

144 sider, 278 kroner

MS Mellemfolkeligt Samvirke

En flot farvebog, som giver indblik i en vidunderlig og forunderlig, spændende og pittoresk, mystisk og mytisk og meget fremmedartet verden, som imidlertid er både virkelig og helt naturlig og (derfor?) for mange ikke så interessant. Den - altså virkeligheden - er jo oppe mod skarpe konkurrenter, såkaldt reality-tv, 'Baren', 'Big Brother', 'Robinson Ekspeditionen', 'Åndernes Magt', og hvad de alle sammen hedder.

Dens verden er udvalgte naturfolks, fra inuitter til aboriginere, samlere, jægere, hyrder og fiskere, hvis levevis har måttet være i overensstemmelse med naturens uskrevne, men barske regler. En levevis, som også tillod dem at tage afslappet på tilværelsen, og en levevis, som nu trues af vores verdens såkaldte civiliserede, men også i høj grad menneskefjendske kultur med konkurrence, stress, jag, psykomatiske og miljøbetingede sygdomme, depressioner og selvmord.

Nå, ja, ja, da - en primitiv tilværelse er naturligvis ikke uden problemer, og i alle tilfælde lokker forbrugssamfundets goder også hos disse folk. Så bogen er en rune ristet over nogle af disse tilværelsesmåder, som om et par årtier er helt forsvundne.

Det bærende i bogen er de mange og udsøgt flotte og smukke fotos med billedtekster, en kort brødtekst og mange citater, som fortæller om fortiden, nutiden og fremtiden for disse mennesker. Selv om man ikke læser teksten, skal man være meget hårdkogt for ikke at betages af illustrationerne, som taler for sig selv. Men vore ældre elever kan også sagtens kapere den overkommelige og kompetente tekst.

Hans Erik Berthelsen