Historie, Samfundsfag

Den amerikansk-afrikanske slavehandel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af R.G. Grant

Sydafrika efter apartheid

Af Sean Sheehan

Serien: Mennesker i historien

64 sider, 192 kroner per bog

Flachs

To - målgruppen taget i betragtning - meget omfattende og grundige bøger om relevante emner, som optager mange af vore elever. De er begge meget flot illustrerede med et lækkert layout og mange 'rammer', her i form af lysviolette 'klatter', oftest med citater, som sammen med illustrationerne bryder de store tekstflader med temmelig lille skrift.

Skal bøgerne læses i deres helhed, vil det kun være de mest modne, interesserede og ihærdige, som hænger på, men de er også meget anvendelige som supplerende litteratur i relevante sammenhænge, hvor enkelte afsnit kan benyttes.

Slaveribogen er med linjer til i dag, hvor USA's sikkerhedspolitiske rådgiver Condoleezza Rice afbildes og nævnes som eksempel på, at amerikanske negre kan blive noget også uden for musikken, her udtrykt som: få 'sæde i topadministrationen'. Ja, og betegnelsen negre anvendes konsekvent, ligesom Amerika for USA. Det må være oversætterens alder, der her spiller ind med et nydeligt, men indimellem lidt antikveret sprog som resultat.

Sydafrika-bogen er skrevet i et nøgternt sprog, men de forfærdende forhold og begivenheder, som skildres, samt rammernes rammende udsagn holder gode læsere fast.

Hans Erik Berthelsen