Arbejdstid - lokalt
0   11

Lærere på undervisningscenter for unge og voksne har fået en lokalaftale

Indtil sommerferien arbejdede lærerne på CSV Odense efter Lov 409, da de ikke var med i lokalaftalen fra 2016 for deres kolleger i folkeskolen. I foråret gav kommunen grønt lys til at forhandle en aftale, og nu har speciallærerne fem timer til forberedelse om ugen, som de selv kan placere.

Efter regeringens indgreb i overenskomstforhandlingerne i 2013 måtte lærerne på Center for Specialundervisning for Voksne i Odense (CSV Odense) ligesom deres kolleger i folkeskolen arbejde efter Lov 409.

Det blev de ved med indtil sommerferien i år, for selv om et enigt byråd indgik en lokalaftale på folkeskoleområdet i 2016, blev den ikke automatisk oversat til specialundervisningen for unge og voksne. Det havde ellers været praksis, at de to områder fulgtes ad, men CSV Odense var blevet flyttet fra børn- og ungeforvaltningen til beskæftigelses- og socialforvaltningen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Lærerne på CSV Odense havde et stort ønske om fleksibilitet, og med den nye aftale har de fået samme øgede fleksibilitet og balance som kommunens øvrige lærere", siger Anne-Mette Kæseler Jensen, formand for Odense Lærerforening, som har 45 medlemmer på CSV Odense.

Aftalen skelner mellem fix-tid og flekstid

Centralt for aftalen er, at lærerne på CSV nu har fem timers forberedelsestid pr. undervisningsuge, dog højst 200 timer på et skoleår. Aftalen skelner således mellem fix-tid, hvor lærerne skal være på centret, og flekstid, som er arbejdstimer, de som selv kan placere, hvor det giver mening,eller når det kræver, at de er til stede til for eksempel aftenmøde, festival eller cykeludlejning.

CSV Odense

CSV Odense drives af Odense Kommune og tilbyder specialundervisning til unge og voksne. Undervisningen inkluderer STU, voksenspecialundervisning og forberedende voksenundervisning.

Centret har afdelinger i Odense, Assens og Brangstrup ved Ringe. Borgere i Odense, Assens og Nordfyns Kommuner kan frit anvende centrets ydelser efter lov om specialundervisning for voksne, mens optagelse på STU sker efter indstilling fra Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Ved skoleårets begyndelse planlægges der med op til 680 undervisningstimer for en fuldtidsansat lærer. Med da der er stor forskel på eleverne og kursisternes undervisningsniveau og -udbytte, kan der på enkelte områder ske en 'intensitet i timetallet, som fordrer et undervisningstimetal på op til 800 timer'.

En ændring i, hvor mange timer en lærer skal undervise, skal altid ske efter en individuel aftale mellem lærer og leder, og lederen skal have en skærpet opmærksomhed på at sikre, at læreren stadig har en balanceret opgaveoversigt. Desuden får læreren et tillæg for undervisningstimer ud over de 680.

Fælles forberedelse foregår på arbejdspladsen

Det fremgår også af aftalen, at lærerne er organiseret i selvstyrende team, som planlægger eleverne og kursisternes undervisningsforløb og de opgaver, det afføder.

I STU-afdelingen har lærerne to timers teammøde og to timers fælles forberedelse pr. undervisningsuge. Begge dele indgår i den tid, de skal være på centret. På møderne skal lærerne blandt andet drøfte eleverne, afsætte individuelle mål for den enkelte elev og sparre fagligt.

I afdelingen med kompenserende specialundervisning for voksne har lærerne halvanden times teammøde pr. kursistuge. Derudover afholdes der kursistkonference efter aftale mellem team og nærmeste leder.

I begge afdelinger er placeringen af møderne lederstyret og aftales afdelingsvis. Møderne fremgår desuden af opgaveoversigten

Ny rådmand banede vej for forhandlingerne

Det var Brian Dybro fra SF, som i foråret gav grønt lys for, at Odense Kommune og Odense Lærerforening kunne forhandle en aftale for lærerne på CSV Odense. Han har været rådmand for beskæftigelse- og socialforvaltningen, siden han afløste den konservative Steen Møller på posten efter kommunalvalget i 2017.

Brian Dybro er glad for den nye aftale.

"Det er en rigtig god aftale, hvor der er fleksibilitet fra alle parter. Eleverne og kursisterne på CSV får rigtig meget ud af specialundervisningen, fordi vi har dygtige lærere, som løfter undervisningen. Med rammerne på plads kan vi endnu bedre løse opgaven med at få borgerne i job eller videre i uddannelse eller med at få dem afklaret til førtidspension eller fleksjob", sagde han i en pressemeddelelse, da aftalen var forhandlet på plads op til sommerferien.

Aftalen løber frem til sommerferien 2021 og gælder også CSV Odenses afdelinger i Brangstrup ved Ringe og i Assens på Vestfyn.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.592 andre er allerede tilmeldt