Musik
0   18

Julekoncert lokker lokalsamfundet til skolen

Når koret på Tagensbo Skole i København tager kortøjet på og trækker nissehuerne ned over ørerne for at synge julen ind, kommer over 200 fra kvarteret på besøg på skolen.

"Skal vi lige stemme?". siger musiklærer og korleder på Tagensbo Skole i Københavns nordvestkvarter Tatjana Vadmand henvendt til de tre musikere, som er mødt op i skolens aula og netop har pakket cello, tværfløjte og violin ud af kasserne.

De er alle medlemmer af orkestret Byens Symfoni, og de har fået lov til at låne skolens aula til at øve i i løbet af året. Tatjana Vadmand slår tonen an på flygelet, og instrumenterne bliver stemt.  

Artiklen fortsætter under banneret

"Det giver god mening, at jeg ringer til dem og spørger, om de har lyst til at komme og spille med, når de bruger skolen til at øve på. Og de har heldigvis lyst til at komme", siger Tatjana Vadmand. Musikerne har ikke øvet med eleverne, men det volder ingen problemer, bedyrer læreren. 

En mor hiver fat i korlederen. Hun vil høre, om hendes datters briller er pudsede.

"Charlotte er dernede. Det skal de nok finde ud af", siger læreren.

Kor giver sammenhold

To musiklærere står for skolekoret på Tagensbo Skole. 35 elever fra 1. -5. klasse er tilmeldt. Og hvert år er der både en sommer- og en vinterkoncert. Koret er uden for skoletiden, men musiklærerne har undervisningen som en del af arbejdstiden.

"Koret giver sammenhold. Der foregår også dårlige ting i kvarteret, og der kan også være problemer med nogle af vores elever. Derfor er det så godt at kunne invitere alle ind på skolen og se, hvad vi laver", siger læreren og fortæller, at der har været en annonce i den lokale avis, og at det virker. 

Koncerten er bygget op om, at eleverne synger mindre kendte julesange. Og så er der også en del fælles klassiske julesange. Mange af eleverne skal synge solo i mikrofon. Og nervøsiteten mærkes på etagen under aulaen, hvor de står klar med nissehuer og sorte langærmende t-shirts med hvidt tryk, hvor der står Tagensbo Skole på.

"Jeg er bange", siger én af de største piger, da de stiller op på række. 

"Så står i snorlige. Ingen driller. Husk smil. Kig ud på publikum. Det er jer, der er stjernerne", lyder lærer Charlotte van Führens peptalk. De små smiler. De større elever tager en dyb indånding, og så går de to og to op ad trappen og ind i rampelyset.

Kor giver læring

Skolelederen, Tommy Selchau, står klar til at introducere koret.

"På Tagensbo Skole har vi mange højdepunkter i løbet af et skoleår, og det musikalske højdepunkt er i aften. Det har vi glædet os til, og vi har arbejdet stenhårdt på at give den gas i aften", siger han og sætter pris på, at der er så mange mennesker, der er kommet - også nogle af de elever, der er skrevet op til at begynde på skolen næste skoleår.

"Koret giver børnene nogle fantastiske læringsoplevelser. Det er vores primære opgave her på skolen. Tænk sig, at man allerede i 1. klasse får lov til at stå og synge foran 200 mennesker. Det er fuldstændig fantastisk", siger skolelederen og takker musiklærerne for at arrangere koncerter.   

Julesange er for alle

Tatjana Vadmand sætter sig bag flygelet og sætter gang i koncerten. Eleverne svinger fra side til side og smiler, præcis som det er øvet. Én elev spiller cajon og triangel. Én hjælper med rasleæg. Musikerne kæmper med noderne.

"Det er ikke de nemmeste tonearter", konstaterer én.

Og de mange nationaliteter lytter til elevernes lyse klange, og er selv klar til at motionere stemmebåndene, når tonerne til 'Dejlig er den himmelblå' og 'Glade jul' lyder.

Koncerten varer små 40 minutter. En enkelt gang svigter en mikrofon. Forældrene holder vejret. Solisten slår på mikrofonen, og uden at afbryde nummeret får musiklærerne og eleverne byttet rundt på mikrofonerne, så sangen kan alligevel gennemføres uden at stoppe op.

Til sidst er der dansende forældre på gulvet. Stående klapsalver. En lillebror, der kaster sig om halsen på sin søster midt under afslutningsnummeret - og også en far, der bare må på scenen og kramme.  For sjette år i træk har Tagensbo Skoles kor sunget julen ind.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.183 andre er allerede tilmeldt