Døveskolerne i Nyborg og Fredericia fusionerer

Færre børn med svære høretab og ny teknologi fører til, at døveskolerne Fredericiaskolen og Nyborgskolen bliver lagt sammen til august. I første omgang får skolerne fælles administrativ ledelse. Fusionen skal sikre den faglige ekspertise.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere vidste skolerne næsten på forhånd, hvor mange døve børn de skulle modtage hvert år, men i dag får langt de fleste døve børn indopereret et cochlear implant, CI, der giver en vis form for hørelse og betyder, at flere børn kan klare sig med støtte fra almindelige børnehaver og skoler.

"Den udvikling, der er sket inden for høreområdet de seneste ti år og med de konsekvenser, det har, er ikke set i det omfang nogensinde før. De børn, der kan opereres med CI, bliver opereret inden for de første leveår, hvilket betyder, at de får en hørefunktion, der giver dem mulighed for at lære talesproget", siger Bente Gertz (S), formand for socialudvalget i Region Syddanmark, der driver de to skoler.

Fusion nødvendig for at opretholde ekspertise

De børn, der opereres tidligt og udvikler sig sammen med jævnaldrende, har brug for andre undervisningsmetoder end tidligere.

"Vi er nødt til at forholde os til, at ny teknologi i dag hjælper døve børn, og at børnene derfor har brug for en anden form for hjælp end tidligere. De går typisk i skole og får supplerende hjælp fra Fredericiaskolen", fortæller Bente Gertz.

En fusion er ifølge socialudvalgsformanden nødvendig for, at man kan bevare et tilbud til børn og unge og opretholde den samlede ekspertise.

"Selv om børnenes hørelse ikke kan sammenlignes med en normal hørelse, er den så funktionel, at de gennem samvær med andre børn lærer at tale og at indgå i sociale sammenhænge. De bliver ikke isoleret, som da de var helt afhængige af at kunne tegnsprog", forklarer hun.

Med fusionen kan man bedre kan udvikle tilbuddene i takt med, hvad døve børn og unge har brug for, mener Region Syddanmark. En fusion vil sikre, at alle børn og unge med svært høretab også i fremtiden kan få kvalificeret hjælp undervejs i deres livsforløb.

Undervisningen i tegnsprog fortsætter, så børn, der ikke får glæde af en CI-operation, fortsat kan blive hjulpet.

Skolen skal have ny forstander

Mens Fredericiaskolen underviser børn efter folkeskoleloven og giver specialrådgivning for småbørn og skolebørn, underviser Nyborgskolen unge og voksne. Nyborgskolen er en kostskole og landets eneste undervisningstilbud til unge døve og hørehæmmede mellem 16 og 19 år. Skolen var i vælten i foråret 2009, da seks elever blev bortvist på grund af hærværk. Senere suspendrede Region Syddanmark bortvisningerne.

Sammenlægningen af skolerne falder sammen med, at den konstituerende leder på Nyborgskolen og den nuværende leder på Center for Høretab, som er det officielle navn på Fredericiaskolen, begge har varslet, at de går på pension. Det skal ansættes en ny fælles forstander.

Der fødes cirka 100 børn om året på landsplan med behov for behandling af høretab.