Frie fagskoler
0   2

Ministeren til Bondo: Vi har skam hjulpet frie fagskoler

Frie fagskoler har en svært presset økonomi efter voldsomme besparelser finansloven. Anders Bondo har skrevet en appel til undervisningsministeren. Hun svarer, at regeringen allerede har hjulpet skolerne ved at sløjfe tidligere varslede besparelser.

8. september sendte lærernes formand Anders Bondo Christensen et brev til undervisningsminister Ellen Trane Nørby, hvor han gjorde hende opmærksom på, at den nye skoleform Frie Fagskoler, som blev oprettet i 2015, er ramt af så hårde besparelser, at de frygter at måtte lukke.

Han understregede, at skolerne løser en vigtig samfundsopgave med at samle unge op, som måske ellers bliver tabt i uddannelsessystemet, og han opfordrede til, at regeringen tilfører de midler, som blev sparet væk på forrige finanslov.

Skolerne blev sidste år beskåret med 20 millioner kroner - blandt andet fordi de så ud til at have et stort overskud. Gennem året har skolerne forsøgt at gøre politikerne opmærksomme på, at det overskud ikke fandtes efter den nye skoleform kom i gang, og de havde håbet på, at blive hjulpet med dette års finanslov. 

En tilbagerulning af tidligere varslede besparelser

Artiklen fortsætter under banneret

Ellen Trane har nu svaret Anders Bondo på hans brev. Hun er helt enig i, at skolerne løser en vigtig opgave med at gøre unge klar til en erhvervsuddannelse.

"Fra regeringens side anerkender vi, at de frie fagskoler dermed bidrager til at nå målsætningerne i erhvervsuddannelsesreformen om, at 25 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 procent i 2025".

Frie Fagskoler

De frie fagskoler er en skoleform, der blev oprettet af et enigt folketing med start januar 2015 for at hjælpe unge videre i ungdomsuddannelser. Det er kostskoler, som giver de unge et fundament af almen dannelse, livsoplysning og demokratisk dannelse. En tredjedel af undervisningen er praktisk-faglig. Det er fag som mad, design, krop, pædagogik, håndværk og forbrugerøkonomi. Så matematik og dansk indgår i de praktiske fag. De 15 skoler, som går under betegnelsen frie fagskoler, tilbyder tre forskellige forløb:

- Parat til Erhvervsuddannelse, som er et et tilbud til unge, der gerne vil ind i et bestemt erhverv, men har behov for at prøve kræfter med området - enten i form af et målrettet kursus eller i forbindelse med en 10. klasse.

- 10. klasse for praktisk interesserede, som særligt skal tiltrække skoletrætte elever, der trænger til en faglig opgradering og afklaring af uddannelsesvalg. 

- Uddannelsesforløb for unge med særlige behov, som giver boundervisning til unge med særlige behov

Mere om skolerne her 

Men hun mener, at regeringen allerede har  hjulpet skolerne.

"Jeg er skam fuldt opmærksom på de frie fagskolers økonomi. Med finanslovforslaget for 2017 forbedrer vi de frie fagskolers økonomi fremover. S-R-SF regeringen foretog alene en midlertidig tilbagerulning af genopretningsaftalen, hvorfor de frie fagskoler havde udsigt til en yderligere tilskudsreduktion på 7 mio. kr. årligt i 2017 og frem, som vi har prioriteret midler til at annullere. Hermed er besparelsen fra Genopretningsaftalen endegyldigt taget af bordet".

Hun henviser til det, som de frie fagskoler ser som en tvivlsom gave. Det er nemlig ikke en reduktion i forhold til besparelserne på de 20 millioner. Det Ellen Trane henviser til, er endnu tidligere besparelser i form af en årlig reduktion i tilskuddene, som den tidligere regering havde varslet og efterfølgende annulleret, men kun til og med 2016. Og nu har den nuværende regering så foreslået at fjerne de varslede besparelser i 2017 også. Sekretariatsleder i Frie Fagskolers Forening Christian Legarth har tidligere til folkeskolen.dk kaldt det et røgslør:

"Fakta er, at de fastholder de hårde besparelser på de frie fagskoler foruden en yderligere to procents takstreduktion. Når regeringen melder ud, at de har givet os ekstra penge, så er det et røgslør over, at de fastholder de helt urimelige besparelser".

Ellen Trane Nørby lover dog Anders Bondo, at regeringen fortsat vil være opmærksom på skolernes økonomiske udfordringer:

"Jeg kan samtidig forsikre dig om, at regeringen løbende følger økonomien på de frie fagskolers område, såvel som på de øvrige undervisningsområder, med henblik på at vurdere, om vi sikrer rimelige og ensartede økonomiske vilkår på tværs af sammenlignelige uddannelsestilbud", skriver hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
349 andre er allerede tilmeldt